ΤΟ 35% ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!

 

Γράφει ο Ισαάακ Διαμαντίδης

Η είδηση, τελικά δεν είναι ότι πέρασε η πρόταση του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί μη υπογραφής μνημονιακής συμφωνίας, αλλά το ότι μόλις για 20 ψήφους, 95 κατά 75 υπέρ, απορρίφθηκε η τροπολογία για ρήξη με τους εταίρους και δανειστές. Που θα πεί ότι η τροπολογία των Λαφαζάνη-Ρινάλντι συγκέντρωσε τις ψήφους του 35% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στους δανειστές και να μην πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για επιστροφή στη δραχμή.

Τι θα συμβεί, όμως αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση της στο ΔΝΤ; Εδώ και δυο μήνες έχει κυκλοφορήσει από την Bank of America το σενάριο της επόμενης ημέρας αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεν πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ.

H αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως η Ελλάδα θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος και στη συνέχεια, αν και πάλι δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο δυνατό σενάριο.

1) Αποστέλλεται άμεσα προσωπικό του ΔΝΤ, καλώντας το μέλος του να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στο μέλος δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου, ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου προτού τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.

2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα τού να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση.

3) Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.

Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε Βρετανικό Δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).

Διαβάστε ακόμα:

Πατρίκιοι και πληβείοι στα χρόνια της κρίσης