ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΟ!

 

Γράφει ο δημοσιογράφος Θανάσης Μαυρίδης

Ενα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς στον μαγικό κόσμο των αγορών είναι ότι δεν υπάρχουν οι μάγοι με τα δώρα, πάτος στις τιμές και έλεος στους ηττημένους. Πώς την πατάνε, λοιπόν, οι άνθρωποι και πέφτουν συνεχώς στις ίδιες παγίδες; Εχουν μάθει τους κανόνες με ευλάβεια. Κι όμως, χάνουν! Η απάντηση βρίσκεται στην τέχνη της παραπλάνησης! Διότι ο διάβολος, τελικά, κρύβεται στις λεπτομέρειες! Μην έχετε αμφιβολίες. Οταν περνάτε την πύλη και εισέρχεστε στον κόσμο των αγορών, ένα μακρύ χέρι βρίσκεται ήδη στην τσέπη σας...

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να χάσει κανείς τα χρήματά του είναι να παρακολουθήσει την καθημερινή «μουσική» της αγοράς. Να πανικοβληθεί από τα δάκρυα στα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου για τους χαμένους της πτώσης ή να ενθουσιαστεί από τις προοπτικές να αγοράσει το αυτοκίνητο των ονείρων του στις επόμενες εβδομάδες. Τα έντονα συναισθήματα είναι ο κινητήριος μοχλός της κρεατομηχανής. Οι αγορές χρειάζονται κρύο αίμα, ανεξάντλητα αποθέματα υπομονής και μεγάλες δόσεις απιστίας! Οι άπιστοι έχουν μόνο θέση στον παράδεισο των κερδοσκόπων...

Είναι κατάλληλος ο χρόνος για να αγοράσουμε μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών; Οι τιμές βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Πόσο ακόμη μπορούν να πέσουν; Σας πληροφορώ ότι μόλις πέσαμε σε όλες τις λακκούβες που είχε αυτός ο δρόμος. Πρώτον, το φθηνό και το ακριβό σε αυτό τον κόσμο είναι έννοιες σχετικές και, δεύτερον, το βαρέλι των αγορών δεν έχει πάτο.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι σήμερα μια νεκρή, ανύπαρκτη αγορά. Τα άλογα που μέχρι χτες την έσερναν έχουν πεθάνει και έχουν αφήσει το κάρο μόνο του και δίχως πιθανότητες να ξεκολλήσει από τη λάσπη. Οι τράπεζες εδώ και καιρό δεν είναι πραγματικές εταιρείες.

Περισσότερο μοιάζουν με ζόμπι που πίνουν το αίμα των επενδυτών μετόχων τους και των φορολογουμένων. Δεν υπάρχει μέρος στον πλανήτη όπου να λειτουργεί ομαλά η οικονομία με άρρωστες τις τράπεζες. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, είναι θαύμα το γεγονός ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη επιχειρηματικότητα.

Πείτε μας, λοιπόν, τι θα συμβεί με τις τράπεζες και θα σας πούμε αν ήρθε η ώρα να αγοράσετε μετοχές στο χρηματιστήριο. Δώστε μας την αρχή του νήματος, πείτε μας ποιοι θα είναι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και θα σας πούμε τη συνέχεια του παραμυθιού.

Μια μικρής έκτασης ένεση ρευστότητας θα είναι σαν να δίνει κανείς ασπιρίνη σε καρκινοπαθή! Αν και εφόσον υποχωρήσουν οι «έξω» στις πιέσεις για μικρές αυξήσεις κεφαλαίου, τότε σύντομα οι μέτοχοι θα κληθούν να κόψουν νέες επιταγές. Αρα;

Η εξυγίανση της ελληνικής αγοράς ξεκινάει από την εξυγίανση των τραπεζών και το κλείσιμο του φάκελου «κόκκινα δάνεια». Με άλλα λόγια, απαιτούνται ακόμη πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα είναι αδιάφορο αν ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 300 ή στις 800 μονάδες. Είναι παρακινδυνευμένο να στηριχτούμε σε ιστορικά και μόνο στοιχεία και με βάση τις απόλυτες τιμές των μετοχών ή του Γενικού Δείκτη να πάρουμε θέση για την ελκυστικότητα των μετοχών.

Αν πάντως η κατάσταση ξεκαθαρίσει και αρχίσει να μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι, τότε το χρηματιστήριο θα αρχίσει να έχει ενδιαφέρον - και μάλιστα μεγάλο. Το πόσο μεγάλο εξαρτάται και από τις διεθνείς συγκυρίες. Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι στα τελευταία πέντε χρόνια που εμείς κρυβόμασταν στα καταφύγια οι άλλοι κάνανε πάρτυ κάτω από τον λαμπρό και ζεστό ήλιο.

Μην ψάχνετε να βρείτε πετρέλαιο κάτω από τον πάγο. Πολλές φορές είναι προτιμότερο να μην είναι κανείς «πρωτοπόρος» και να αφήνει τους άλλους να δοκιμάζουν πρώτοι την τύχη τους και τις αντοχές τους. Οι τράπεζες είναι το κλειδί. Ολα τα άλλα είναι για να χάνουν τα χρήματά τους οι αφελείς...

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ληστεία ασφαλιστικών ταμείων από το 1827