ΟΥΔΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Κανένας δεν έχει πάει φυλακή. Κανενός δεν κόψανε τον πυλωρό, υπάρχουν και λεξικά, είναι η οπίσθια πύλη. Τι λέμε; Κάτι φοβερό. Υπάρχει ένα κτίριο που κόστισε στο πτωχευμένο δημόσιο, δηλαδή σε εμένα και σε σένα, κοντά στα 65 μύρια ευρώ. Το περιβόητο κτήριο Κεράνη στην οδό Θηβών. Φοβερά πράγματα. Το αγόρασε το κράτος το 1998 και επί πλέον ξοδεύτηκε να το μετατρέψει από βιομηχανική σε χρήση διοικητική. Και για 20 χρόνια ο χώρος ήταν αχρησιμοποίητος! Κι ύστερα λένε ότι κάποια ανθρώπινα κατασκευάσματα δεν «στοιχειώνουν».

Φοβερά πράγματα. Αδιανόητα και στην Ταγκανίκα. Να σκοτώνονται τα κόμματα για τις μαλακίες τους και δουλειά να μην κάνουν. Το κτήριο πουλήθηκε στην Πανγαία της Εθνικής Τράπεζας, τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και το δημόσιο το ξαναγόρασε ενώ για ενοίκιο πλήρωνε για το... άδειο κτήριο περισσότερα από 200.000 ευρώ το μήνα για τέσσερα χρόνια. Ποιος, όμως, να πάει φυλακή; Οι υπεύθυνοι δεν είναι δυο και τρεις, είναι λίστα ολόκληρη.
Το 1999 ο υπουργός πεχωδές Κώστας Λαλιώτης αποφασίζει να μεταφέρει στο βιοκλιματικό κτήριο των 45.000 τ.μ. όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου που ήταν σκόρπιες σε 17 κτίρια διαφορετικά. Και ξοδεύτηκε ένα πακέτο από 50 εκ. ευρώ για να μεταμορφωθεί το εγκαταλελειμμένο οίκημα και να καταστεί λειτουργικό με υπερσύγχρονες προδιαγραφές.

Η πρωτοβουλία του Λαλιώτη έπεσε στο κενό. Στην Ελλάδα της δημοκρατίας τον πρώτο λόγο δεν έχουν οι πολιτικοί αλλά οι συνδικαλιστές. Αυτοί έκριναν ότι το κτήριο είναι... ανθυγιεινό, επειδή παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως καπναποθήκη. Η δεύτερη απόπειρα αξιοποίησης του κτηρίου έγινε από τον Μιχάλη Λιάπη που θέλησε να μεταφέρει στου Ρέντη τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Μία απόφαση που ανακοινώθηκε πομπωδώς, αλλά χωρίς την άδεια των …συνδικαλιστών. Γι’ αυτό απέτυχε κι αυτή η μετακίνηση.

Η τρίτη προσπάθεια να πιάσουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων, με τα οποία αγοράστηκε και ανακατασκευάστηκε το κτίριο, έγινε από τον Παντελή Οικονόμου, που σκέφτηκε να πετύχει αυτός εκεί όπου απέτυχαν οι άλλοι υπουργοί. Να εγκατασταθεί στο πρώην κτήριο Κεράνη το υπουργείο Οικονομικών. Χαλασμός! Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τίποτε, καθώς εκτός όλων των άλλων, οι θέσεις στάθμευσης που διαθέτει το κτήριο είναι μόλις 500, ενώ χρειάζονται 2.300, αποφάνθηκαν οι συνδικαλιστές. Η μετακόμιση ματαιώθηκε και πάλι.

Η τέταρτη απόπειρα για να χρησιμοποιηθεί το κτίριο την επόμενη φορά έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επι ημερών του Τσαυτάρη. Και σ' αυτή την περίπτωση η αντίδραση των συντεχνιών ήταν άμεση. Και αποτελεσματική. Τελευταία προσπάθεια έγινε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, που με τη σύμφωνη γνώμη των δικηγόρων του Πειραιά και σχεδόν όλων των παραγόντων της πόλης, ανακοίνωσε τη μεταφορά στο κτίριο Κεράνη όλων των δικαστηρίων του επινείου, για τη στέγαση των οποίων το κράτος πληρώνει 95.000 ευρώ το μήνα.

Πριν από τις δημοτικές εκλογές ο τότε δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, μετά από συνάντηση του με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε τη ματαίωση των σχεδίων Ρουπακιώτη, με τη μεταφορά των δικαστηρίων της πόλης όχι πια στου Κεράνη, αλλά στο κτήριο της πρώην Ραλλείου Σχολής. Γι’ αυτό λέω ό,τι και να γίνεται στην Ελλάδα κανείς δεν πάει φυλακή. Κανενός δεν κόβουνε τον πυλωρό.

Τελικά, μόλις πρόσφατα έγινε η μετεγκατάσταση στο κτήριο το υπουργείο μετανάστευσης, αφού και ο σύριζας το παρατράβηξε. Το 2016 ο υπουργός περιβάλλοντος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι στου Κεράνη θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες του δικού του και του υπουργείου οικονομικών.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΑΠΑΤΕΩΝΑ