ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑ ΜΩΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ

 

Μεταφέρω κουβέντα που συνήθως την ακούει κανείς από Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα κύρια οικονομικά τους συμφέροντα οικονομικά είναι στο εξωτερικό. Αυτοί είναι που θα πουν ότι την Ελλάδα την κατέστρεψαν 6-7 Έλληνες επιχειρηματίες. Όχι απαραίτητα οι «νταβατζήδες» που έλεγε ο Καραμανλής ο μικρός.

Παρένθεση. Μέσα στους νταβατζήδες ο πρώην πρωθυπουργός υπολόγιζε και δύο μεγαλοεκδότες. Ότι, δηλαδή, αυτοί πουλούσαν νταβατζηλήκι σ' εκείνους τους... νταβατζήδες επιχειρηματίες οι οποίοι κατά σύστημα και χοντρά τα έπαιρναν από το δημόσιο.

Εξουσία αληθινή οι εκδοτάρχες και καναλάρχες, οι πρώτοι της πιάτσας. Χοντροπαίκτες των ΜΜΕ ικανοί να ενοχλήσουν κάποιον για μια φιλολογική απειλή μέχρι να τον ξεφωνίσουν, να τον βγάλουν απατεώνα στα μανταλάκια. Όλοι αυτοί ήταν στο ζητάω.

Να μιλήσουμε με ονόματα, γιατί όχι. Να πούμε, δηλαδή, ποιους εννοούσε ότι ήταν οι νταβατζήδες ο Κώστας Καραμανλής. Νο1 ο Κόκκαλης και μετά οι εκδότες Λαμπράκης, Μπόμπολας, τρίτος ο τραπεζίτης Σπύρος Λάτσης. Και μέσα στην πεντάδα των νταβατζήδων ο ανηψιός έβαζε και τον Βαρδινογιάννη. Υπήρχαν κι άλλοι ''νταβατζήδες'' επιχειρηματίες, βήτα εθνικής αυτοί, με νταραβέρι διαρκείας με το δημόσιο, που έπαιζαν πλαγιαστά, εκ δεξιών ή εξ αριστερών των 5 μεγάλων, γιατί είχαν ανάγκη την προστασία τους.

Στη φυλακή, ανάμεσα σ' άλλους, κατέληξαν ο έμπορας όπλων Λακουνάκος, που δεν συμπεριλαμβάνοταν στην πεντάδα και ο Βίκτωρ Ρέστης, με νούμερο άγνωστο. Μόνον αυτός γνωρίζει πόσα δις έχει. Και επειδή είναι πολύ δυνατό πακέτο κυκλοφορεί σαν τον πρώτο μάγκα του χωριού. Όλοι θέλουν ένα νιτερέσο μαζί του. Όλοι. Όλα τα αλάνια της πιάτσας του κάνουνε επικύψεις.

Πήρες χαμπάρι, με τα λαμόγια τους πολιτικούς; Για άλλους άφηναν υπονοούμενα, σ' άλλους έριχναν υποψίες, και τελικά άλλων πήρε την παρθενιά η δικαιοσύνη.

Λέγαμε γιατί η Ελλάδα σακατεύτηκε οικονομικά. Εκατομμύρια, λες κι ήταν στραγάλια, πλήρωνε το δημόσιο για προμήθειες που ποτέ δεν παρέλαβε. Ακόμα και οπλικό υλικό. Μιλάμε για φοβερά πράγματα. Πλήρωνε το δημόσιο λεφτά των φορολογούμενων για να αγοράσει πράγματα που ποτέ δεν ήλθαν στην κατοχή του. Ποιο είναι το πιο φοβερό; Υποθέσεις και σκάνδαλα σέρνονται δεκαετίες ή παραγράφονται, ξεχνιόνται.
Αντιληπτό ότι καμιά κομπίνα δεν την στήνει μόνος του ο επιχειρηματίας. Συμμετοχή στο κόλπο έχει κι άλλος, όχι μόνον ένας. Απαραιτήτως μπαίνουν στο παιχνίδι κι άλλοι. Και από τα υπουργεία παρατρεχάμενοι και αξιωματικοί που συμμετέχουν στις επιτροπές.

Μη ξεφεύγουμε από το θέμα μας. Τι θα πει ότι ξεπατώσανε την Ελλάδα μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες; Θα μπορούσαν να δουλεύανε πιο σεμνά, ρε, παιδί μου. Με μικρότερα περιθώρια κέρδους. Όχι να πίνουνε το αίμα από το δημόσιο ταμείο.

Γιατί, όμως, αυτοί οι επιχειρηματίες που κατά βάσιν έκαναν μπίζνες με το κράτος το ξέσκιζαν, το σκότωναν τόσο εύκολα, σα να ήταν μωρό στην κούνια; Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι οι πολιτικοί ήταν αρχιλαμόγια του κερατά. Και, δεύτερον, διότι οι επιχειρηματίες ήταν αδίστακτοι και σπαρτάραγε μέσα τους η αγωνία ό,τι προλάβουμε να αρπάξουμε.

Να, γιατί βλέπεις σήμερα έναν επιχειρηματία να είναι ακόμα στα Ιμαλάια κι έναν άλλον στις βρώμικες όχθες του Κηφισού.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΙΑΚΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙ, ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ