ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ''ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ'' Ο ΣΤΟΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ

 

Πέθανε χθες Σαββάτο ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής. Ο γεννημένος στο Λονδίνο το 1948 Γιάννης Αγγελικούσης αρρώστησε βαρειά στις 20 Μαρτίου και για μέρες ήταν μεταξύ ζωής και θανάτου στο νοσοκομείο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι σταθερά μέσα στη δεκάδα, κάποιες φορές και στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων εφοπλιστών στον κόσμο. Το στόλο του από 140 παπόρια αναλαμβάνει η διάδοχος του, η ''αντισυμβατική'' 38χρονη κόρη του Μαρία, η οποία σπούδασε ιατρική, αλλά από πενταετίας εργάζεται στον εφοπλιστικό όμιλο της οικογένειας. Μάλλον του πατέρα της, διότι η θεία της, η αδελφή του μακαρίτη Αγγελικούση, αποχώρησε το 2000 και είναι ήδη κι αυτή ισχυρή εφοπλίστρια.

Η κόρη του Γιάννη Αγγελικούση(φώτο, οι δυο τους), πριν βρεθεί δίπλα στην πατέρα της, τον εφοπλιστή με τα περισσότερα καράβια με ελληνική σημαία, δούλευε ιατρός χωρίς χρήματα σε χώρες του τρίτου κόσμου. Παντρεύτηκε γόνο της κάποτε βασιλικής οικογένειας της Σερβίας των Κραγεωργίεβιτς.

Με αφορμή το θάνατο του Ιωάννη Αγγελικούση, αξίζει να αναφέρουμε δυο λόγια για το παρελθόν της οικογένειας του και γιατί τα Καρδάμυλα Χίου πήραν αυτό το όνομα. Από την Καρδαμύλη της Μάνης η καταγωγή τους, μετακινήθηκαν τον 18ο αιώνα στο νησί για να συνεχίσουν την πειρατεία. Εγκαταστάθηκαν σε τόπο που δεν υπήρχε ψυχή, και τον είπαν… Καρδάμυλα. Χιώτης, λοιπόν, ο Αγγελικούσης, καταγωγής μανιάτικης. Η… νόμιμη εφοπλιστική πορεία ξεκίνησε από το μηδέν, από τον πατέρα του Ιωάννη, ο οποίος είχε παντρευτεί γυναίκα της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαλιού.

Διαβαστε ακομα:

ΗΤΑΝ ΑΣΤΕΡΙ, ΖΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΔΕΝ ΠΑΤΑΓΕ ΣΤΗ ΓΗ