ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ

 

Το 1821 πόσοι Έλληνες, πόσοι υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας που ζούσαν στην Ελλάδα σκεπτόντουσαν να κάνουν… τουρισμό στο εξωτερικό; Ο κανένας. Το ερώτημα τίθεται διότι στις αρχές του 19ου αιώνα, στις πρώτες δεκαετίες μετά το 1800, στην Γαλλία υπήρχαν ήδη βιοτεχνίες ειδών ταξιδιού. Μπαούλα, τσάντες κ.α. Αυτή και μόνο η λεπτομέρεια καταδεικνύει τη διαφορά εκείνη την εποχή ανάμεσα στην Γαλλία και σ' αυτό που άρχισε να αποκαλείται ως Greece. Πόσο, δηλαδή, καθυστερημένα η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, άνοιξε την πόρτα της σύγχρονής ζωής.

Το 1821 γεννήθηκε ο Louis Vuitton, ένα φτωχαδάκι που από πιτσιρικάς έπιασε δουλειά ως μαθητευόμενος σε εταιρεία κατασκευής ειδών ταξιδιού. Φιλόδοξος, ανοικτομάτης, αλλά και ικανός ο Λουδοβίκος Βουϊτόν έμαθε τα μυστικά της δουλειάς κι άνοιξε δική του επιχείρηση. Και άρχισε να παράγει προϊόντα με στυλ! Με ποιότητα. Όχι αρπακολλατζήδικα. Όχι αλεπουδιάρικα.

Εξελίχθηκε σε σοβαρό, σε αξιόπιστο μπίζνεσμαν ο Βουϊτόν, βέβαια τον βοήθησαν και οι ούριοι άνεμοι της αγοράς. Κι όταν πέθανε το 1892, σα σήμερα 27 Φεβρουαρίου, παρέδωσε στον γιο του Ζωρζ μια στρωμένη κατάσταση.

Louis Vuitton, η απόλυτη φίρμα στον τομέα της. Στο Παρίσι από το 1854 και το 1885 πρώτο κατάστημα εκτός Γαλλίας, στο Λονδίνο. Το κεντρικό κατάστημα, από το 1924, στη Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, στη γαλλική πρωτεύουσα.

Μετά το υιό, ανέλαβε το πηδάλιο της πολυεθνικής, το 1936, ο εγγονός του ιδρυτή, κάποιος Γκαστόν, ο οποίος έδωσε νέα ώθηση στο πρότζεκτ. Η Louis Vuitton απέκτησε έναν τεράστιο εχθρό. Την μαϊμού! Υπολογίζεται ότι το 99% των προϊόντων της στην αγορά είναι απομιμήσεις. Μόνον το 1% είναι γνήσια. (Στη φώτο τσάντα Louis Vuitton, το όνειρο κάθε γυναίκας.)

Από το 1987 η Louis Vuitton δεν είναι πια οικογενειακή επιχείρηση. Απορροφήθηκε από brandname ποτών και ελέγχεται από τον όμιλο Christian Dior, αφού εξαγοράστηκε από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γαλλίας, τον έβδομο στον κόσμο, τον περιβόητο Μπερνάρ Αρνώ (1949). Τον αποκαλούμενο ''λύκο'', επειδή είναι αδίστακτος. Για κάποιους είναι απλά ένας αδίστακτος μαλάκας. Ξεφύγαμε, μάλλον.

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ