ΜΕ 10 ΕΥΡΩ ΑΓΟΡΑΣΕ 50, ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 

Κάπου έξω από την Αθήνα, το 2005. Η σκηνή σε καφενείο που κάνουν πιάτσα τα μαστόρια από Αλβανία. Ο 35άρης Έντυ δροσίζεται με λεμονάδα, στο τραπέζι και ο 18χρονος Άριαν. ''Ώστε ψάχνεις για δουλειά;'' ρωτάει αδιάφορα ο Έντυ τον Άριαν. ''Ναι... '' του απαντά ζωηρά ο μικρός.

- Εντάξει, έλα μαζί μου, πρώτα θα πάμε σ’ ένα σπίτι μιας κυρίας, να ξεπετάξω ένα μερεμετάκι, και μετά θα δουλέψουμε σε μια οικοδομή…

Πρώτη φορά ο Έντυ μπήκε στο σπίτι της κυρίας, συστημένος από γειτόνισσα της, για ψιλοδουλειά στη μονοκατοικία της. Μετά από 18 λεπτά σπατσάρησε ο Αλβανός και ζήτησε μόνο 20 ευρώ. Πολύ λίγα για τον κόπο του. Δυο άτομα, μάστορας και βοηθός, με τα εργαλεία τους, κι όλη η φασαρία είκοσι ευρώ.

Στο δρόμο σχολιάζει ο μικρός: ''Ούτε τη βενζίνα στο αυτοκίνητο σου δεν σε πλήρωσε… ''.Τον κοιτάζει πονηρά ο Έντυ και του κάνει τη χάρη να του εξηγήσει:

- Μικρέ, αν με βλέπεις μόνο σαν Αλβανό και μόνο σα μάστορα, έχεις μεσάνυχτα από ζωή… Είμαι και μπίζνεσμαν! Αν της έπαιρνα 30 ευρώ πάλι ευχαριστημένη θα ήταν η κυρία. Περισσότερα αν της ζητούσα δεν επρόκειτο να με ξαναφωνάξει. Άρα, έχασα δέκα ευρώ, με το δικό σου αλβανικό μυαλουδάκι. Εγώ, όμως, με το δεκάρικο, που δεν έβαλα στην τσέπη, αγόρασα τρία πράγματα!

''Τι αγόρασες;,,, '' απορεί ο δόκιμος βοηθός.

- Πρώτον, κέρδισα την εμπιστοσύνη της, και σίγουρα θα την υπολογίζω στη λίστα των πελατών μου. Δεύτερον, σε μια άλλη δουλειά που θα αξίζει να μου δώσει εκατό ευρώ, θα της πω 150, κι αυτή δεν θα δυσφορήσει. Θα καλύψω, δηλαδή, τη ζημιά σε πιο χοντρό μεροκάματο, εκεί που δεν θα φανεί το καπέλο που θα της φορέσω…

''Και το τρίτο; Μίλησες για τρία πράγματα… '' είναι στο περίμενε ο Άριαν.

- Θες να ακούσεις και το τρίτο; Να στο πω κι' αυτό, Αλβανέ. Η κυρία είναι 45άρα και μόνη της, ναυτικός ο άντρας της και το βλέπω να μου ''κάθεται'' αν συνεχίζω να της δίνω καλές εξετάσεις.

Αυτά το 2005. Το 2017 ο Έντυ είναι ιδιοκτήτης φούρνου και πιτσαρίας. Εξαγόρασε την επιχείρηση από δυο αδέλφια Έλληνες, που δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους, αλλά και δεν είχαν κέφι για δουλειά. Είναι και εργοδότης σε δέκα υπαλλήλους ο Έντυ. Ο Αλβανός αυτοδημιούργητος. Ο μερεμετατζής.

Διαβαστε ακομα:

ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΞΑΓΕΙ ΟΣΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ... ΒΑΛΕΙ;