ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Είναι γελοίος τουλάχιστον όποιος βλέπει στο πρόσωπο του Ερίκου Φόρντ, του μοναδικού εργοδότη, τον εκμεταλλευτή των εργαζομένων, τον κεφαλαιοκράτη, τον καπιταλίστα και άλλα τέτοια φαιδρά. Ο ιρλανδικής καταγωγής Αμερικάνος, προτεστάντης στο θρήσκευμα, Henry Ford, ιδρυτής από το 1903 της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, που εξελίχθηκε σε αυτοκρατορία στον τομέα της, ήταν ένας αληθινός επαναστάτης. Οργάνωσε κσι πραγματοποίησε επανάσταση και ταυτόχρονα περέδωσε μαθήματα ζωής και ήθους στην κοινωνία.
Τι να του πουν οι απατεώνες συνδικαλιστές και οι κοπρίτες των κομμάτων; Ο βίος και η πολιτεία του αντισημίτη Χένρυ Φόρντ, τον οποίον λέτρευε ο Χίτλερ, κάνει στην ακρη τα εργατικά συνδικάτα και τις απεργίες τους. Έβαλε το αυτοκίνητο στη ζωή του μέσου πολίτη, δεν έκανε παραγωγή πολυτελών αυτοκινήτων. Δικαιολογημένα θεωρείται μέσα στους πολύ λίγους που πραγματικά επηρέασαν το σύγχρονο κόσμο.
Αυτοκίνητο σημαίνει ανάπτυξη πόλεων λαμβάοντας υπ' όψιν το προσιτό πλέον για τον καθένα σχεδόν μέσο με τους τέσσερις τροχούς. Και μόνο να σκεφτεί κανείς τη διαφορά, του κόσμου με και χωρίς αυτοκίνητο, τα λέει όλα για τον Φορντ.
Δεν ήθελε σκλάβο τον εργαζόμενο, διότι δεν τον συνέφερε αν δούλευε σκληρά όσο μια μηχανή, αν είχε μικρό μεροκάματο. Θεωρούσε αποτυχημένο τον εαυτό ως βιομήχανο αν οι εργαζόμενοι σ' αυτόν δεν ήταν οικομομικά ισχυροί να αγοράσουν ένα... αυτοκίνητο!
Άνοιξε παντοπωλεία, χασάπικα, ρουχάδικα, φαρμακεία και άλλα μαγαζιά μόνο για τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία του, με 25% φτηνλότερες τιμές από εκείνες της αγοράς.
Γεννήθηκε καλοκαίρι του 1861 και πέθανε το 1947, σα σήμερα 7 Απριλίου. Όταν ξέσπασε ο Α' παγκόσμιος πόλεμος, το 1914, τα μισά αυτοκίνητα σ' όλο τον κόσμο ήταν Φορντ. Δεν λέει τίποτα, υποστήριζε ο Χένρυ Φορντ, να φτιάχνουμε αμάξια, σκοπός μας είναι και να δημιουργούμε νέους πελάτες. Καταναλωτές. Αυτοκίνητα για τον λαό, λοιπόν!
Το σύθημα ''Εργασία για όλους'' προκαλεί την ανεργία έλεγε ο Φορντ. Μην το αναλύσουμε, έχει δίκαιο πέρα ο επιχειρηματίας ο οποίος θεωρούσε ανίκανο και αντικοινωνικό τον εργοδότη που ψάχνεται μόνο για να κονομήσει. Μείωση στο μεροκάματο του εργαζόμενου για τον Φορντ ήταν καταστροφή γαι την επιχείρηση.
Διαβαστε ακομα: