IN GOD WE TRUST
Δεν υπάρχεις χωρίς χρήμα. Τα πάντα όλα στη γη έχουν κίνητρο το χρήμα. Στη ζυγαριά μετριέσαι από το πόσο χρήμα διαθέτεις. Πόσο χρήμα παράγεις. Πόσο χρήμα διακινείς.
Γιατί μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα το 1940; Το πρώτο, πάντως, που έκαναν ήταν να αδειάσουν το ταμείο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το βρήκαν άδειο, όμως. Είχαμε προλάβει να παραδώσουμε το χρυσάφι μας προς φύλαξη σε ξένες κεντρικές τράπεζες. Κι όταν τελείωσε ο πόλεμος το εθνικό μας χρήμα, δηλαδή το χρυσάφι μας, επέστρεψε στην Ελλάδα.
Άλλο χρήμα, άλλο νόμισμα. Μη τα μπερδεύουμε. Το πρώτο ευρωπαϊκό νόμισμα εμφανίζεται στη Σουηδία το 1661. Το 1785, σα σήμερα στις 6 Ιουλίου, καθιερώνεται το δολάριο, το επίσημο νόμισμα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Dollar και In God We Trust. Από αρχαιοτάτων χρόνων σ' ό,τι νοείται χρήμα, κτήμα, ιδιοκτησία, μπαίνει στο παιχνίδι ο Θεός. Δεν τον έχουμε ανακαλύψει στα τζάμπα. Να κάνει κι αυτός μια χρήσιμη δουλειά.
In God We Trust, λοιπόν, τυπώνουνε στο εθνικό τους νόμισμα οι Αμερικάνοι. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό, Ε, δεν θα πουν We trust the money. Όχι, αυτό. Δεν είναι φιλοχρήματοι, είναι καλοί χριστιανοί.
Η λέξη δολάριο βγήκε από το τάλερ, όπως και η λέξη τάληρο. Τάλερ, λόγω της περιεκτικότητας του σε ασήμι, λεγόταν το αυστριακό νόμισμα. Παλιά γερμανική λέξη το τάλερ.
Διαβαστε ακομα: