ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ....

 
γράφει ο Φωστήρας
 
Tι ξέρετε για τα κρυπτονομίσματα; Μη μου πείτε αυτά που γράφει η Wikipedia ή τα sites που τα διαφημίζουν. Εξηγείστε μου με λόγια απλά και κατανοητά τι είδους συναλλαγή είναι αυτή που γίνεται στις εκατοντάδες πλατφόρμες που κυκλοφορούν παγκοσμίως, τι ακριβώς αγοράζει και πουλάει όποιος συμμετέχει σε αυτές και σε ποια πραγματική αξία αντιστοιχεί η συναλλαγή που κάνει.
 
 
Το ρωτάω αυτό διότι πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι το FBI έβαλε στη λίστα με τους 10 πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο μία Βουλγάρα, η οποία εξαφανίστηκε σε πτήση από Σόφια προς Αθήνα παίρνοντας μαζί της ένα χαρτοφυλάκιο 500 δις δολαρίων σε αέρα κοπανιστό. Σε ποια αξία αντιστοιχούν πραγματικά τα χρήματα αυτά;
 
 
Δώστε βάση στον μηχανισμό: Το 2009 μία ομάδα Ιαπώνων προγραμματιστών έριξε για πλάκα στο διαδίκτυο έναν αλγόριθμο που πραγματοποιούσε μικρουπολογισμούς  - μαθηματικές πράξεις. Σε κάποια άκρη του πλανήτη ένα γίδι (ζητώ συγγνώμη από τα ευγενή τετράποδα, χρησιμοποιώ τον όρο χάριν ευφωνίας – παρεμπιπτόντως η γίδα σε μεγάλο τσουκάλι και χαμηλή φωτιά, όταν σιγοβράζει επί δεκάωρο βγάζει πολύ ωραία σούπα), που κοπροσκύλιαζε όλη την ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, έκανε mining –εξόρυξη μίας από τις μαθηματικές αυτές πράξεις και σε ένα άλλο άκρο του πλανήτη ένα άλλο γίδι έκανε mining της ίδιας πράξης, ώστε τα δύο άγνωστα μέχρι τότε γίδια να συναντηθούν επιτέλους στο διαδίκτυο και επιβεβαιώσουν και μεταξύ τους αυτήν την επικοινωνία με την μορφή αποδοχής – συμφωνίας.
 
 
Κάπως έτσι λοιπόν υπογράφηκε στο διαδίκτυο η πρώτη σύμβαση ανάμεσα σε δύο γίδια, η οποία πήρε και ηλεκτρονική ταυτότητα: το blockchain. Το οποίο είναι σαν το τουβλάκι του lego. Μόνο του δεν λέει τίποτα. Επειδή όμως από γίδια κι από τούβλα στο διαδίκτυο και τον πλανήτη, άλλο τίποτα, σύντομα φτιάχτηκε και άλλο τουβλάκι, που πήγε και κάθισε δίπλα στο πρώτο, και άλλο, κι άλλο, ώσπου άρχισε να χτίζεται ολόκληρος τοίχος. Οπότε οι γάτες της πιάτσας σκεφτήκανε το απλό: Αφού υπάρχουν τόσα γίδια που επικοινωνούνε μεταξύ τους 24 ώρες το 24ωρο, γιατί να μην πουλήσουμε το κάθε τουβλάκι 1 σεντ; Έτσι κι έγινε. Στην αρχή ρίξανε 100.000 τουβλάκια lego με 4 σεντ το καθένα στην αγορά και μέσα σε λίγα λεπτά τα γίδια έφτασαν να τα αγοράζουν για 50 σεντ. Την συνέχεια την ξέρετε.  
 
 
Επί της ουσίας η συμφωνία αυτή καθαυτή, ως συναλλαγή είναι ανύπαρκτη. Όχι απλά εικονική. Ανύπαρκτη. Δεν ανταποκρίνεται, δεν αντιστοιχεί σε τίποτα. Όταν, όμως, έστω και δύο γίδια την αποδέχονται ως πραγματική, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της και την αποτίμηση της  σε πραγματική αξία. Φαντάσου τώρα τι γίνεται και τι ακολουθεί όταν τα γίδια στον κόσμο τούτο είναι αμέτρητα. Και μπορούν πλέον να επικοινωνούνε και μεταξύ τους.
 
 
Σάμπως αυτό δεν γινόταν και πριν το διαδίκτυο πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα (θρησκευτικό, πολιτικό, οικονομικό, ποδοσφαιρικό), όταν δύο ή περισσότερα γίδια συνομολογούσαν μεταξύ τους την ύπαρξη και την αξία του; Πραγματικά, σε τι διαφέρει τελικά η δύναμη ενός κόμματος,    ή ενός δόγματος από το κάθε κρυπτονόμισμα;
 

Αυτά πρέπει να σκεφτόταν και η Βουλγάρα πριν γίνει καπνός. Σου λέει, με τόσα γίδια που υπάρχουν, έχω να πουλήσω καπνό που θα πάει σύννεφο. Μέχρι που έγινε καπνός η ίδια. Θα επανέλθω.  

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ