Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Φοβόντουσαν στη Βουλή να δώσουν από από το 2012 στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των βουλευτών; Τότε τι νόημα έχει η θέσπιση για πρώτη φορά στη χώρα μας Κώδικα Δεοντολογίας των κοινοβουλευτικών; Ο Κώδικας αυτός όριζε τι συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων», ποια από τα δώρα που δέχονται βουλευτές είναι «παροχές και ωφελήματα», ενώ έθετε περιορισμούς στη «χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και εγγράφων προς ίδιον όφελος». 

Κάποτε πάντως -και για να μην πάμε μακριά, μόλις τον 18ο αιώνα- ο πλουτισμός μέσω της πολιτικής δεν ενοχλούσε, εθεωρείτο μια φυσιολογική πράξη. Ο Γάλλος διπλωμάτης Ταλλεϋράνδος είχε συγκεντρώσει μεγάλη περιουσία από μίζες και όλοι τον θαύμαζαν για την ικανότητα του αυτή. Εργάστηκε με επιτυχία στο καθεστώς του Λουδοβίκου ΙΣΤ, κατά την Γαλλική Επανάσταση, και υπό τους Ναπολέοντα, Λουδοβίκο ΙΖ και Λουδοβίκο-Φίλιππο.

Γνωστός από την αρχή του 19ου αιώνα απλά ως Ταλλεϋράν (ή Ταλλεϋράνδος), θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο επιδέξιους και ισχυρούς διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής ιστορίας, παρ' ό,τι ήταν γνωστό πως δεχόταν ''δώρα'' από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ειδικά όταν υπηρετούσε τον Ναπολέοντα.

Ενθυλάκωνε τα χρήματα τα προερχόμενα από τη λεγόμενη σήμερα διαπλοκή. Τα μεγάλα, δηλαδή, αλληλοσυγκρουόμενα και όχι συμφέροντα που συμφωνούσαν με την πολιτική του Γάλλου δαιμόνιου πολιτικού. Το 1807 ο Ταλλευράνδος έπεισε τον Βοναπάρτη να παραμείνει ανεξάρτητη η Πολωνία και σε αντάλλαγμα έλαβε τεράστια ποσά από τους Πολωνούς ευγενείς.

Όλοι οι πολιτικοί τα έπαιρναν τότε, αλλά ήταν τίμιοι στις δοσοληψίες τους. Σε μία περίπτωση, ο Ταλλευράνδος, κατά το βιογράφο του Νταφ Κούπερ, απέτυχε να εξασφαλίσει την υιοθέτηση της πολιτικής του και αισθάνθηκε υποχρεωμένος να επιστρέψει τα ποσά σε όσους τα είχαν δώσει.

Οι πολιτικοί έγιναν... αφιλοκερδείς σε ημέρες δημοκρατίας, όταν μπήκε ο λαός στο παιχνίδι της εξουσίας. Τότε ανακάλυψαν τα πόθεν έσχες που είναι έσχες, αλλά χωρίς πόθεν. Τα δωράκια της Ζήμενς και κάθε Ζήμενς και βέβαια το Panama papers, το σκάνδαλο των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων, που αφαιρέθηκαν από την 4η μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία στον κόσμο στον τομέα των offshores, δείχνουν ποιοι πολιτικοί βαδίζουν στο δρόμο του Ταλλευράνδου. Ο κουτσός γεννήθηκε Φεβρουάριο 1754 και πέθανε σα σήμερα 17 Μαίου, το 1838.
Διαβαστε ακομα:

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΙΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΕΣΟΥΛΑ...