Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ

 
Τεράστια μορφή της μεταπολεμικής Ελλάδος. Δεν είναι πολιτικός, ούτε καλλιτέχνης. Δεν είναι το λαϊκό όνομα της ακτινοβολίας Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Βουγιουκλάκη, Καραμανλή, Παπανδρέου. Είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης. Έγινε γνωστός από τον Ολυμπιακό κι όχι γιατί επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλο τα... πολιτικά πράγματα της χώρας. Η ''παρατραβηγμένη'' εκτίμηση όπως ηχεί σήμερα θα δικαιωθεί στη αληθή διάσταση της μόνο από την Ιστορία, που θα γραφτεί όταν έρθει η ώρα. Αν έρθει ποτέ...
Ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Κώστας Σημίτης έχουν ένα κοινό. Οι πατεράδες τους ήταν αριστεροί. Μούρες δυνατές στο κόμμα. Και στο αντάρτικο, επί γερμανικής κατοχής. Με σχέσεις ουσίας στην Γερμανία. τόσο ο Σωκράτης, όσο και ο Κινέζος, δύο τετραετίες πρωθυπουργός. Σάρωνε ως επιχειρηματίας στην Ελλάδα ο Κόκκαλης. Και πριν ΠΑΣΟΚ και επί Σημίτη. Για πολλά χρόνια ήταν ο Νο 1 επιχειρηματίας στην Ελλάδα, η δε Ιντρακόμ η Νο1 επιχείρηση στην χώρα. Αυτές δεν είναι προσωπικές εκτιμήσεις, αλλά έγκυρες διαπιστώσεις κύκλων της διεθνούς οικονομίας.

Ο Καραμανλής ο μικρός, είναι αντιπολίτευση και χαλάει τον κόσμο. Μιλάει για διαφθορά και χαρακτηρίζει αρχιερέα της διαπλοκής τον Σημίτη. Και αρχινταβατζή του δημοσίου, αρχιδιαπλεκόμενο τον Κόκκαλη.

Έρχεται ο καιρός και ο ΟΠΑΠ προκηρύσσει το μεγαλύτερο διαγωνισμό στην Ευρώπη. Διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να οχυρωθεί αμυντικά και ηλεκτρονικά ο οργανισμός στοιχημάτων. Επί Σημίτη. Και εδώ είναι η αποκάλυψη του αποδυτηριάκια: Εντολή του πρωθυπουργού να στηθεί ο διαγωνισμός με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλεισθεί η Ιντραλότ του Κόκκαλη. Ό,τι λέω. Ό,τι διαβάζεις. Και δεν το συζητώ. Μην πέσουμε σε λεπτομέρειες και τι μεσολάβησε για να βάλει στο σημάδι ο πρωθυπουργός τον Κόκκαλη.

Σ' έναν όροφο πάνω από τα γραφεία της Ελευθεροτυπίας, στο κτήριο της εφημερίδας συντάχθηκε με τέτοιες προδιαγραφές ο διαγωνισμός ώστε από χέρι αποκλειόταν να προκριθεί η εταιρεία του Κόκκαλη, που μέχρι τότε δέσποζε στον ΟΠΑΠ. Για να μη χάσει το ματς ο παίκτης, ο πτυχιούχος μανουβραδόρος Κόκκαλης, καταφέρνει να τραινάρει τη διαδικασία. Με ποια προοπτική; Με ποια τύχη; Από την άλλη ο Καραμανλής, σίγουρα αυριανός πρωθυπουργός δεν το κρύβει πως θέλει να φάει ζωντανό τον Κόκκαλη. Αφού πρώτα τον ψήσει στα κάρβουνα.

Πρόεδρος στον ΟΠΑΠ με τη ΝΔ πια στην κυβέρνηση διορίζεται ο κοσμήτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Φιλιππίδης, και προτείνει στον Καραμανλή: “Να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, διότι είναι στημένος υπέρ του... Κόκκαλη!”. Ενώ ήταν στημένος από τον ίδιο τον Σημίτη εναντίον του τότε προέδρου του Ολυμπιακού. Και ποια ήταν η συνέχεια. Πώς τα κατάφερε ο Σωκράτης και γύρισε τούμπα το έργο;

Με τους κατάλληλους ανθρώπους ο Κόκκαλης παραμύθιασε τον αμερικάνικο κολοσσό G.TECH, τον άμεσο ανταγωνιστή του (!), τον οποίο στην Ελλάδα αντιπροσώπευε ο ορκισμένος εχθρός του, ο Φέσσας, πως έχει γίνει “μεθόδευση” να καταλήξει ο διαγωνισμός στον... Κόκκαλη. Τελικά; Επί Καραμανλή, τη δουλειά του αιώνος την πήρε ο Κόκκαλης(!), μάλιστα χωρίς διαγωνισμό!!!

Είπαμε. Ο άνθρωπος δεν παίζεται. Να μιλήσουμε, όμως, χωρίς φόβο και πάθος. Ο πυρήνας του ΟΠΑΠ ήταν η ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Αν έφευγε από τον ΟΠΑΠ η εταιρεία του Κόκκαλη, τότε ο ΟΠΑΠ θα είχε καταντήσει ΟΔΙΕ. Μπάχαλο.

Το 1991 επί Μητσοτάκη και υπουργού οικονομικών Παλαιοκρασά “κρατικοποιείται” ο ΟΠΑΠ και εξελίχθηκε σε μία προβληματική ΔΕΚΟ. Τι να λέμε. Δεν κάλυπτε ούτε τα λειτουργικά έξοδα. Επί Σημίτη και Γιάννου Παπαντωνίου ο ΟΠΑΠ γίνεται Α.Ε. και μπαίνει στο χρηματιστήριο. Είπαμε χωρίς φόβο και πάθος. Επί ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας Κοσκινά, του παλιού κολυμβητή του Ολυμπιακού, ο ΟΠΑΠ εξελίσσεται σε σύγχρονη λοταρία, άλλο ότι έγιναν... πολλά και διάφορα.

Η Ιντραλότ ιδρύθηκε το 1991 κι όταν μπουκάρει στον ΟΠΑΠ το 1995, τότε, η τεχνολογία του οργανισμού ήταν σε επίπεδο γλάστρας. Αυτοκόλλητα και με σάλιο τα δελτία, και το ένα απόκομμα κράταγε ο πράκτορας. Το έλλειμμα του κράτους το κάλυψε η ικανότητα του Κόκκαλη που ανταποκρίθηκε στις σύγχρονες ανάγκες του ΟΠΑΠ. Νταβατζής ο Κόκκαλης, διότι το κορίτσι, η ΟΠΑΠ Α.Ε. ήταν του πεζοδρομίου

Ο Κόκκαλης γεννήθηκε σα σήμερα 27 Μαΐου, το 1939 (φώτο, με την σύζυγο του). Δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγαν. Πως όταν φταρνιζόταν ο Κόκκαλης, κρυολογούσε ο ΟΠΑΠ.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ- ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ