ΜΕΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ Η ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

 

γράφει ο στήβεν αβραμίδης


Τι να πεις πια για όσους έχουν καταντήσει γκρινιάρηδες, καχύποπτοι και μίζεροι. Που κυνηγάνε το δένδρο και χάνουν το δάσος. Βλέπουν π.χ. μια πετρελαιοκηλίδα στην θάλασσα, κι αμέσως τα βάζουν με την κυβέρνηση. Μα, είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται το οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο του Σύριζα επάνω σε τρεις πυλώνες; Τρεις πυλώνες ανάπτυξης.

Ο πρώτος είναι η επαναφορά στην παράδοση. Σεβασμός στην ιστορία. Έτσι δεν λένε οι πεφωτισμένοι; Ότι λαός που αγνοεί την ιστορία του, δεν έχει μέλλον. Είναι λοιπόν γεγονός, το όνομα Αργοσαρωνικός είχε σχεδόν χαθεί από την γεωγραφική ιστορία μας. Όλοι μιλάνε για κανονικό Σαρωνικό. 

Ο δεύτερος πυλώνας φυσικά, υπακούει στην περιβόητη ανάπτυξη. Αλλά ανάπτυξη όχι ό,τι να 'ναι, αλλά σε αυτό που ο Πολάκης ονομάζει κοινωνική και δίκαιη ανάπτυξη. Διότι η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, το Λαγονήσι και όλη η ακτογραμμή μέχρι το Σούνιο, τι να πάθουν από μια πετρελαιοκηλίδα; Θα πάνε οι δήμαρχοι εκεί των πλουσίων περιοχών, θα πληρώσουν ιδιωτικές εταιρείες, και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την χλίδα τους. Νομίζετε θα χάσουν πολλά επειδή κάποιοι που φοβούνται την πετρελαιοκηλίδα, δεν θα ξανακολυμπήσουν εκεί; Σιγά τα ωά γι’ αυτούς.

Αυτοί όμως που δεν θα ξαναπάνε εκεί σκεπτόμενοι την υγεία τους, πού θα πάνε; Είπαμε. Στο σχέδιο που προβλέπει την αναδιανομή του πλούτου. Θα πάνε λοιπόν στην Κερατέα, στην Λούτσα, στην Βραυρώνα και σε όλες τις ανατολικές ακτές της Αττικής, που λάμπουν από γάργαρα νερά, κι απλώς δεν είχαν το όνομα, αφού ο καπιταλισμός του real estate είχε τεχνηέντως αναδείξει άλλες περιοχές ως mainstream. Αυτές λοιπόν οι υποβαθμισμένες παραλίες, θα σφύζουν από τουρισμό και μοιραία θα γίνουν η λοκομοτίβα της δίκαιης ανάπτυξης.

Και μην βρεθεί κανάς περίεργος και πει ότι τα λεφτά που θα χαθούν από τις παραλίες του Ελληνικού απλά θα πάνε παραπέρα, κι άρα το ΑΕΠ θα είναι ίδιο. Στις παλιές παραλίες θα έρθουν Ρώσσοι και Τούρκοι μεγιστάνες, θα μένουν στον Αστέρα ή στην επένδυση του Λάτση στο παλιό αεροδρόμιο. Καινούργια λεφτά είναι αυτά, θα αλλοιώσουν μάλιστα και την ελληνικότητα των περιοχών αυτών. Όλα τα άλλα, τα παλιά λεφτά, θα διοχετευτούν εκεί κατά Ραφήνα μεριά, δίνοντας άνθηση στις εκεί περιοχές με καινούργιες ψαροταβέρνες και μπιτσόμπαρα, με άνοδο των τιμών της γης κι όχι μόνο κοντά στην κρυσταλλένια θάλασσα, αλλά και πιο μεσογειακά. Στα Σπάτα, στο Μαρκόπουλο, στα Καλύβια. Εκεί μάλιστα που θα διατηρηθεί και η ελληνικότητα των περιοχών, αφού εκεί θα πηγαίνουν μόνο ντόπιοι που δεν θέλησαν να κολυμπήσουν στην πετρελαιοκήλίδα.

Ο τρίτος πυλώνας όμως, είναι και ο πιο σοβαρός, και ακούει στην στρατηγική θέση της κυβέρνησης, στην καταπολέμηση του λαθρεμπόριου. Καταπολέμηση όμως, με μια μοντέρνα αντιμετώπιση, όχι με τις παραδοσιακές μορφές της δίωξης, της σύλληψης και της τιμωρίας. Όχι πλέον έτσι. Αυτές οι μέθοδοι εφαρμόστηκαν και δεν απέδωσαν καρπούς, δηλαδή περισσότερα χρήματα για τα δημόσια ταμεία. Τώρα θα εφαρμοστεί μια καινούργια στρατηγική, που θα αφήσει άφωνο όλον τον κόσμο.

Διαβαστε ακομα:

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΠΑΙΚΤΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ