ΜΗ ΜΟΥ ΤΑ ΖΑΛΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΦΤΑ!

 

Βιβλίο είμαι σε θέση να γράψω, μάλιστα με πολλές σελίδες, για όσους πέθαναν στη ψάθα, όπως έλεγαν τον καιρό των παππούδων μας, ενώ από τα χέρια τους είχαν περάσει λεφτά με το τσουβάλι. Συμβαίνουν αυτά. Και συμβαίνουν επειδή πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους τραβάει, ρε, παιδί μου, το να ασχοληθούν με το χρήμα, εννοώ το δικό τους χρήμα. Είτε το βρήκαν έτοιμο, παστωμένο σε σεντούκια, είτε το κέρδισαν οι ίδιοι με την αξία τους.

Ναι, υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Ταλαντούχοι, ευφυείς, ζωντανοί, όμως δεν γουστάρουν αυτό που λέγεται διαχείριση οικονομική. Όχι πως δεν αγαπάνε το χρήμα. Όχι πως δεν αντιλαμβάνονται ότι το χρήμα ορίζει τη ζωή σου. Και από τούτο το γαμημένο χαρτί, σ' ένα άλφα βαθμό, εξαρτάται η άνεσή σου, η ηρεμία σου. Όμως! Είπαμε. Δεν το βάζουν στη σκέψη τους, δεν το γουστάρουν. Πως αλλοιώς να το πεις! Δεν τους μαγεύει τη ψυχή το κουμάντο με τα χρήματα, και τα δικά τους χρήματα.

 

Άκουγα Dionne Warwick στο αμάξι και επιτόπου πλεύριζα στο δρόμο να παρκάρω. Να μη ξοδεύω ούτε σέντσι από τη σκέψη μου, να μην οδηγώ, μόνο να ταξιδέψω με τη φωνή της. Η κυρία είναι στην κατηγορία που λέγαμε. Καλλιτέχνης, χοντροκονομάω, αλλά μη μου τα ζαλίζετε με τα μπερντέ. Της σχολής Τόλης Βοσκόπουλος η κυρία, δηλαδή. Του συνομήλικού της Έλληνα τραγουδιστή - και οι δύο γεννήθηκαν το 1940. Τόλης Βοσκόπουλος (πέθανε το 2021). Ο βασιλιάς. Το πιο χρυσό παιδί. Η μεγάλη καρδιά. Μια μηχανή παραγωγής χρήματος. Τι γινόντουσαν τα λεφτά, δεν ήξερε. Δεν ασχολείτο. Μόνο να τα δίνει. Να τα ξοδεύει. Να τα σκορπάει.

 

Δυο είναι οι φωνές στην αμερικάνικη σόουλ μουσική με τις περισσότερες σόλο επιτυχίες. Η Αρίθα Φραγκλιν (1942- 2018) και η Ντιον Ουώργουϊκ.  Από τα 72 της χρόνια η αραπίνα είναι να την κλαις. Για φυλακή ήταν. Ποια; Αυτή που είχε ξεσκίσει σε εκατομμύρια τα ντόλαρς, αλλά έμεινε σασί. Χρεοκοπημένη. Άφραγκη, άφραγκη. Και την κυνήγαγε η εφορία, ενώ την είχε χρυσοπληρώσει, περισσότερα απ’ όσα όφειλε. Είπαμε. Όταν δεν ασχολείσαι με τα λεφτά σου, τότε το πιθανότερο, μην πω το βέβαιο, είναι ότι εκείνοι που έχεις βάλει να διαχειρίζονται τα πακέτα του, τα έσοδα σου, να σε ρίξουνε στον ασβέστη.

Με την ευκαιρία. Η θρυλική Marie Dionne Warwick παντρεύτηκε δυο φορές τον άντρα της, νεγροαμερικάνο ντράμερ και πάντα ήταν στα μαχαίρια με την Αρίθα Φραγκλιν, μαύρη κι αυτή, την ''βασίλισσα της σόουλ''.
Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΜΟΛΥΒΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ