ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΑ ΑΜΠΑΡΙΑ

 

Μουντιάλ και βλέπεις αραπάδες, κατράμηδες ποδοσφαιριστές, εγγόνια και τρισέγγονα ιθαγενών της Αφρικής να φοράνε τη φανέλλα της Γαλλίας και της Αγγλίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, των ΗΠΑ ακόμα και της Γερμανίας. Φοβερά πράγματα. Πόσο γοργά η Ιστορία κουκούλωσε τη λευκή κτηνωδία εκτός έδρας σε βάρος των προγόνων εκείνων των «Αμερικάνων» και «Ευρωπαίων» που η σκούφια τους κρατάει από Νιγηρία και Καμερούν μερηά, Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού.

Φάση από χολυγουντιανή ταινία, μια από τις τόσες που γυρίστηκαν με ιστορίες σκλάβων, που τους μετέφεραν από την Αφρική στην Ευρώπη και την Αμερική. Την εποχή της αποικιοκρατίας ο δουλέμπορας ήταν ο κακός του έργου, ούτε ένας δεν ήταν καλός στον κινηματογράφο, τον λευκό κινηματογράφο που δικαιώνει την πολιτιστική εξέλιξη ζωγραφίζοντας σα θύμα τον σκλάβο και σαν απάνθρωπο τον σκλαβέμπορα.

Πακεταρισμένους και αλυσιδωμένους τους κουβαλούσαν στη λευκή Δύση τους νέγρους από την Αφρική με δουλεμπορικά καράβια, τότε που ακόμα δεν υπήρχαν τα γκαζάδικα και τα κρουαζιερόπλοια. Ένα εμπόριο μέσω θαλάσσης εξυπηρετούσαν τα δουλεμπορικά ή, κάποια παπόρια που κατάλληλα είχαν μετατραπεί, με μεγάλα αμπάρια, για να τσουβαλιάζουν τους δούλους στο ταξίδι δίχως επιστροφή και στο δρόμο που χάραξε η λευκή φυλή.

Καμμία λευκή και μαύρη φυλή δεν χαράσσει τίποτα στο ντέρμπυ της αιωνιότητος. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι θα δούμε αύριο, μεθαύριο λευκούς να φορούν τη φανέλλα της Κένυας ή, της Τανζανίας, της Ουγκάντας ή, της Γκάνας. Όπως ότι θα κρατάει κατ’ ευθείαν από τη φυλή των Ζουλού ή, ότι θα ‘ναι πρώην Πολυνήσιος και Μολούκος αύριο, μεθαύριο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και του Βελγίου, της Γαλλίας και της Δανίας. Και τούτο το γεγονός να μην αποτελεί έκπληξη όταν προκύψει, να μην είναι το τελευταίο γκολ της Ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα:

Για κανά Νταχάου καλοί είναι οι Γερμανοί