Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΟ ΣΑΝΕΛ

 

Μιλάμε για μεγάλους πολιτικούς. Για τεράστιους καλλιτέχνες. Για απίθανους επιστήμονες. Για άτομα που έτσι ή, αλλοιώς άλλαξαν τη ζωή μας. Το πως σκεπτόμαστε, πως αλλάζει η καθημερινότητά μας. Όλοι αναγνωρίζουν τον επαναστάτη, τον ριζοσπάστη, τον ανατροπέα, τον αντικομφορμιστή σ' έναν στοχαστή, σ' έναν ποιητή, σ' έναν εφευρέτη, σ' έναν προφήτη.

Για την Κοκό Σανέλ, γαλλιστί Coco Chanel, τι να πούμε; Πώς να χαρακτηρίσουμε την αρχιέρεια της μόδας, αυτή τη θρυλική γυναίκα που ένανε ανά κατά δια τον 20ο αιώνα; Ποιος Πάπας της Ρώμης, ποιος πλανητάρχης της Αμερικής, ποιος Οσάμα Μπιν Λάντεν. Χωρίς υπερβολή αυτοί είναι μια τρίχα από το αιδοίο της ράφτρας με το όνομα Gabrielle Bonheur Chanel, γνωστή σαν Κοκό Σανέλ, που γεννήθηκε, σα σήμερα 19 Αυγούστου το 1883 και πέθανε το 1971.

Η πρώτη γυναίκα που “φόρεσε” παντελόνια στις γυναίκες. Που “υπέδειξε” να κόψουν τα μαλλιά τους. Να πετάξουν τους κορσέδες και τους φραμπαλάδες. “Εγώ θα δώσω ελευθερία στο σώμα των γυναικών” αποφάσισε αυτή η φοβερή και τρομερή Κοκό Σανέλ, που δεν παντρεύτηκε ποτέ, που ήταν η μόνιμη βεντέτα της προπολεμικής ελίτ του Παρισιού.

Όλους τους είχε στα πόδια της. Ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, όλοι την γούσταραν. Και πιο πολύ η πλουτοκρατία. Η υψηλή κοινωνία.

Ο οίκος μόδας της Σανέλ υπάρχει ακόμα, βέβαια. Αρχισχεδιαστής ο πολύς Καρλ Λάγκερφελντ, Γερμανός, μια αληθινή “Lady” σεξουαλικώς, όμως θρασύς και βαρύμαγκας στο χαρακτήρα, όπως η αθάνατη Κοκό Σανέλ, αυτή απλοποίησε το γυναικείο ντύσιμο.

Διαβάστε ακόμα:

Από αντίδραση στις καλόγριες