Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΣΙΣΥ ΚΑΙ Η ΡΟΜΥ ΣΝΑΙΝΤΕΡ

 

Και ποιος δεν έμαθε πριν 50 χρόνια περίπου για την Σίσυ, όπως έλεγαν την σύζυγο του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, όταν γυρίστηκαν για τη ζωή της τρεις ταινίες με πρωταγωνίστρια την γερμανοαυστριακή ηθοποιό Ρόμυ Σνάιντερ. Άντε να το πω αυτό που το έχουμε ακούσει πολλές φορές: Πώς τα φέρνει η ζωή! Επειδή εύκολα διακρίνεις ομοιότητες της αυτοκράτειρας και της ηθοποιού.

Ο πρώτος σύζυγος της Ρόμυ Σνάιντερ αυτοκτονεί. Ο γιος της στα 13 του έχει ατύχημα και σκοτώνεται. Η Σνάιντερ τρελάθηκε, την έκλεισαν σε ψυχιατρείο, τελικά στα 44 της, όταν δεν ξεπέρασε το χαμό του γιου της, βούτηξε μια χούφτα χάπια, κατέβασε ατελείωτο αλκοόλ κι αυτοκτόνησε.

Η Ελισάβετ της Βαυαρίας, κόρη ενός δούκα, παντρεύεται τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ των Αψβούργων και κάνει τέσσερα παιδιά. Χάνει το πρώτο δυο χρονών, ο άλλος γιος, ο διάδοχος του θρόνου, ο Ροδόλφος όταν μαθαίνει ότι η ερωμένη του είναι ετεροθαλής αδελφή του, αλά Ρωμαίος και Ιουλιέτα, την σκοτώνει και αυτοκτονεί κι αυτός επιτόπου, δίπλα της.

Η Σίσυ ντύνεται στα μαύρα, εγκαταλείπει το παλάτι κι έρχεται στην Κέρκυρα. Κτίζει στο νησί ένα παλάτι και το αφιερώνει στον Ομηρικό Αχιλλέα. Ένας Γερμανός καλλιτέχνης φτιάχνει στα 9 μέτρα ύψος γλυπτό, τον Αχιλλέα να έχει φάει το βέλος στην πτέρνα. Είναι το ανάκτορο της Σίσυ, το “Αχίλλειον” που εκεί για χρόνια ήταν το κρατικό καζίνο της Κέρκυρας και μετά έγινε μουσείο. H Σίσυ, που γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου το 1837, δολοφονήθηκε το 1898, σα σήμερα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Κριτικός του σινεμά και της ζωής