ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΦΙΛΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΙΑΤΟΦΙΛΙΑ

 

Αγρότης έγινε ο Προβόπουλος. Αυτό κι αν είναι το μέγα μήνυμα που στέλνει στους Έλληνες ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον ψάχνανε να τον ρωτήσουν για τα stress test των ελληνικών τραπεζών και Εδώ είναι ο Προβόπουλος, Εκεί είναι, δεν είναι πουθενά. Άφαντος ο κύριος. Αγρότης ο κύριος.

Μήπως αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι; Οι περισσότεροι απ' εμάς. Η κυβέρνηση μην περιμένεις να σε ζήσει. Το κράτος, δηλαδή. Τα ψέματα τελείωσαν. Το κράτος πλέον είναι μόνον να στα παίρνει. Μόνον. Αυτά που ξέραμε, πεθάνανε.

Κάποτε, μετά τον πόλεμο, οι αγρότες εγκατέλειπαν τα χωριά τους και ερχόντουσαν στην Αθήνα. Χιλιάδες. Εκατοντάδες χιλιάδες. Το φαινόμενο, λέει, της αστυφιλίας. Το άστυ, η πόλη τράβαγε τον κοσμάκη.

Και έρχεται ο Προβόπουλος και επιβεβαιώνει το τούμμπα έργο, το άλλο φαινόμενο, τη χωριατοφιλία. Δες τι θα κάνεις στο χωριό, για να ζήσεις. Ό, τι σου δώσει η γη. Δικά σου κατσίκια, γουρούνια, κουνέλια, κότες. Αυτά θα τρως, ό, τι βγάλεις εσύ, φρούτα, χόρτα. Και άμα μπορείς παίξτο Προβόπουλος, που μαζεύει ελιές στο χωριό του, στα Κύθηρα.

Ασχολήσου με τις μέλισσες. Με σαλιγκάρια. Με λουλούδια. Κάτι βρες να κάνεις στο χωριό, στην πόλη τα πράγματα όλο και θα ζορίζουν.

Διαβάστε ακόμα:

Δυο φορές θύμα η εγκληματίας βιασθείσα