ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΕΠΕΣΕ, ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΜΕΝΟΥΝ
Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα εκείνη, 9 Νοεμβρίου, που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Που το έριξαν, καμία σημασία κι αν είχε γκρεμιστεί από σεισμό, αν το είχε φάει η βροχή και ο άνεμος. Θα το κάνουμε κι αυτό ένα ακόμα παραμυθάκι, ότι το Τείχος που χώριζε δυο κόσμους, την καπιταλιστική Ευρώπη της Δύσης με την ανατολική του σοσιαλισμού, δεν υπάρχει, τρα λα λα, τι ωραία, τι καλά.
Και τι θα σήμαινε λιγώτερο σήμερα αν το Τείχος του αίσχους και της ντροπής παρέμενε ακόμα; Μια ζωή μαλακιζόμαστε με σύμβολα και συμβολισμούς και αρνούμεθα να αντικρύσουμε την πραγματικότητα. Το Τείχος έπεσε το 1989, η Γερμανία ενοποιήθηκε, δεν υπάρχει αυτό που χώριζε στα δύο την Γερμανία. Και λοιπόν; Το ΝΑΤΟ σήμερα, χωρίς Τείχος, είναι πιο ισχυρό απ’ ό,τι μέχρι το 1989.
Η Γερμανία ενώθηκε, η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε στα δυο, η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε στα πέντε, η Σοβιετική Ένωση στα 15. Και χωρίς τείχη ο ψυχρός πόλεμος και η φαγωμάρα δεν σταμάτησαν. Ποτέ. Οι Ουκρανοί σκέπτονται να σηκώσουν Τείχος σ’ όλο το μήκος των συνόρων τους με την Ρωσία. Κι αν το κάνουν, αν το ρίξουν μετά από 20 και 30 χρόνια, θα βρεθούν κάποιοι μουνογράφοι που θα υμνούν την πτώση του Ουκρανικού Τείχους. Χα! Χα χα!!!
Δεν υπάρχει κανένα Τείχος που εμποδίζει σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα να συνεργάζεται με την Ρωσία. Οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Αν, όμως, υπήρχε τείχος, τότε θα λέγανε ότι φταίει ο ...τείχος.
Διαβάστε ακόμα: