ΟΤΑΝ Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΒΑΡΕΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

«Πας μη Έλλην, βάρβαρος» έλεγαν τα αρχαία πατριωτάκια. Όποιος δεν είναι Έλληνας, είναι βάρβαρος. Αυτό είπαν; Αυτό είπαν, αλλά δεν εννοούσαν αυτό που καταλαβαίνει ο κάθε βάρβαρος. Μέσα και οι Έλληνες βάρβαροι. Να σου κάνω την παγκόσμια μετάφραση του «Πας μη Έλλην, βάρβαρος».
Στο λέει ξεκάθαρα. Δεν είσαι Έλληνας; Τέρμα και τελείωσε είσαι βάρβαρος. Επειδή, όμως, γνωρίζεις τι εστί βάρβαρος και πιθανότατα αγνοείς τι εστί Έλλην, θα μου επιτρέψεις το μάθημα. Η έννοια «Έλλην» δεν έχει σχέση με κάτι πατριωτικό, εθνικό, όχι βέβαια. Έλληνας είναι αυτός που έχει σκέψη ελληνική. Έλληνας είναι εξ ορισμού ο υπερεθνιστής, όχι ο διεθνιστής, ούτε ο εθνικιστής.

Έλληνας μπορεί να είναι ο Νορβηγός και ο Βρετανός, να μην είναι ούτε κάτοικος της Ελλάδος, με αστυνομική ταυτότητα ελληνική και οπαδός του σύριζα και της ΝΔ, μέλος της θύρας 13 και 7. Να ξέρουμε τι λέμε. Έλληνας είσαι όταν δεν είσαι βάρβαρος και βάρβαρος είσαι όταν έχεις αντίπαλο. Όταν δεν υπάρχεις εσύ ο ανύπαρκτος, ο τίποτας, χωρίς να έχεις ακουμπήσει τη ζωή σου, την ύπαρξή σου σ' έναν αντίπαλο.

Ο φανατισμός ορίζει τον βάρβαρο, όχι τον Έλληνα. Ο θρησκευτικός, ο κομματικός, ο ποδοσφαιρικός, ο εθνικός, ο φυλετικός, ο όποιος φανατισμός. Οι λέξεις αυτές βγαίνουν με αφορμή ότι σα σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, το 1349 κάψανε ζωντανούς 2.000 Εβραίους στο Στρασβούργο.
Πάνωλης. Η πανούκλα. Ένα τσιμπηματάκι από ψύλλο και κόλλησες απ' αυτή τη βαρειάς μορφή οξεία λοιμώδη νόσο, που μια επιδημία της εξαφανίζει πόλεις ολόκληρες, σακατεύει πληθυσμούς. Στα μέσα, λοιπόν, του 14ου αιώνα η βουβωνική πανούκλα, άλλη η πνευμονική, όπως και η σηψαιμική, σακάτεψε τη μισή Ευρώπη. Θέρισε κοσμάκη. Ποιος φταίει;

Οι Εβραίοι που σταύρωσαν τον Χριστούλη. Αυτοί οι πούστηδες τοκογλύφοι, η καταραμένη φυλή, έριξαν δηλητήριο στα πηγάδια για να αρρωστήσει ο κοσμάκης. Φρικαλεότητες. Κανένα λόγο, βρε μαλάκες, δεν είχαν οι Εβραίοι να κάνουν αυτό που τους χρέωσαν. Απεναντίας, υπήρχαν σοβαρότατοι λόγοι να τους στήσουν ένοχους και να παρασύρουν τον όχλο.

Βρήκαν την ευκαιρία της επιδημίας οι φεουδάρχες που είχαν δανειστεί λεφτά από τους Εβραίους, οι οποίοι είχαν να διαλέξουν: Ή στην πυρά ή βαπτίζεσαι χριστιανός και επιστρέφεις τα χρεόγραφα, τα ενέχυρα.
Όσοι προύχοντες δεν είχαν κανένα νταραβέρι με το εβραιαριό αρνήθηκαν να καταδικάσουν τους Εβραίους για την πανούκλα. Ο λαός, όμως, τυφλωμένος και απελπισμένος ζητούσε την τιμωρία τους. Μαχαίρωναν, έπνιγαν τους φουκαράδες Εβραίους, πλούσιους και φτωχούς.

Διαβάστε ακόμα:

Αληθινή ιστορία θρησκευτικής φαντασίας