Η ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

 

Για μία ακόμη φορά το άγαλμα του Κωστή Παλαμά στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων έγινε στόχος των αναρχικών που το μουντζούρωσαν με μαύρη μπογιά, ανοσιούργημα που υπέγραψαν με το έμβλημα τους το «Α». Αν μπορούσε να μιλήσει θα μας έστελνε το εξής μήνυμα.

«Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα,
ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι...

Ο Παλαμάς που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές μοιάζει καταπτοημένος από τη συμπεριφορά αυτή μερίδας της ελληνικής νεολαίας, που δεν λέει να τον αφήσει ήσυχο στον ρεμβασμό του εκεί στη γωνία Ακαδημίας και Ασκληπιού, λίγα μέτρα από το σπίτι του και ακόμη λιγότερα από τη Νομική Σχολή όπου σπούδασε.

«Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα»

Θύμα των αναρχικών και το άγαλμα της μεγάλης στην εποχή της ηθοποιού Κυβέλης, που το αποκεφάλισαν. Μάταια οι υπάλληλοι του δήμου έψαχναν την κεφαλή του ανδριάντα στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Η Κυβέλη που πέθανε το Μάιο του 1978, είχε παντρευτεί τρεις φορές: πρώτα τον μεγάλο ηθοποιό Μήτσο Μυράτ, με τον οποίο απέκτησε τον Αλέξανδρο και τη μετέπειτα γνωστή πρωταγωνίστρια Μιράντα Μυράτ, στη συνέχεια τον θεατρικό επιχειρηματία Κ. Θεοδωρίδη, με τον οποίο απέκτησε την επίσης γνωστή πρωταγωνίστρια Αλίκη Νικολαΐδη - Θεοδωρίδη (σύζυγο του Πωλ Νορ - Νίκου Νικολαΐδη), και τέλος τον Γεώργιο Παπανδρέου (δεύτερη σύζυγος, με τον οποίο απέκτησε έναν ακόμη γιο, τον Γιώργο), γιος του οποίου (από προηγούμενο γάμο) ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος υπήρξε και η μεγάλη της αδυναμία μέχρι το θάνατό της.

Οι αναρχικοί βεβήλωσαν και το άγαλμα του μεγάλου πεζογράφου Γρηγόρη Ξενόπουλου, με μουστάκι- μουντζούρα αλά Χίτλερ, ενώ μεγάλες ζημιές προκάλεσαν και στο εσωτερικό του κτιρίου της Νομικής. Η εικόνα ήταν αποκρουστική.

Σπασμένα παγκάκια, καμμένοι κάδοι σκουπιδιών, εκατοντάδες πυροσβεστήρες, συνθήματα παντού και πόρτες κλεισμένες με λουκέτα.

19-03-15anarxikoi02

19-03-15anarxikoi03

Διαβάστε ακόμα:

Οι αναρχικοί θέλουν έναν Κοντονή!