ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ, ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΧΗΜΑ

 

Το ψέμα τιμάται την πρώτη Απριλίου. Μάλιστα. Η αλήθεια, πότε; Φοβερά πράγματα. Στο καλεντάρι έχει θέση γιορταστική σχεδόν η ξευτύλα του ψέματος, ενώ αγνοείται η αγωνία της Αλήθειας. Όπως επίσης έχουν γυρίσει την πλάτη στο Παραμύθι. Μην τα μπερδεύουμε. Άλλο το ψέμα, άλλο η αλήθεια, κι άλλο το παραμύθι, αυτό το μονάκριβο διαβατήριο που οδηγεί στην αποκάλυψη των απόκρυφων μυστηρίων.

Αποδυτηριάκιας μιλάει. Της πλάκας είναι και το ψέμα, και η αλήθεια. Έτσι είναι. Άνευ αξίας, είναι το ψέμα. Ουσιαστικά εντελώς αδιάφορο αν κάποιος ψεύδεται ή, όχι. Στην γκόμενα, στον δικαστή, στον αφεντικό του. Και κακώς θεωρείται ότι το ψέμα είναι το αντίθετο της Αλήθειας. Άλλη μαλακία αυτή. Αν, δηλαδή, δεν λες ψέματα, δεν σημαίνει ότι λες αλήθεια. Και χεστήκαμε αν κάποιος λέει ψέματα ή, όχι. Όπως κι αν λέει αλήθεια ή, όχι.

Με την ευκαιρία της Πρωταπριλιάς να εκτιμήσουμε τη φθήνεια του ψέματος και να επισημάνουμε τη βαρβαρότητα της σκέψης. Κλινική περίπτωση πνευματικού πρωτογονισμού είναι η αντιμετώπιση του ψέματος ως αντίθετη της αλήθειας. Η αιώνια «ποδοσφαιρική» αντίληψη του μαύρου-άσπρου, καλό-κακό, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Και ας φθάσουμε στο μύθο. Στον παράμυθο. Στο παραμύθι. Μύθος, λέξη ομηρική, άρα θεϊκή. Μη μπερδεύουμε το έθιμο της Πρωταπριλιάς και το ψέμα με το Παραμύθι, δηλαδή το διαστημικό όχημα για να μυηθεί κανείς στις αλήθειες της δημιουργίας και του σύμπαντος.

Διαβάστε ακόμα:

Πρωταπριλιάτικος πρώτα ο άνθρωπος