ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Ο Μανώλης Γλέζος δεν θέλει να ταφεί με πολιτική κηδεία, όπως ο Χ. Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος, αλλά με θρησκευτική, όπως ο Ηλίας Ηλιού και ο Γρηγόρης Φαράκος. Και σ' αυτό το θέμα οι αριστεροί σφάζονται μεταξύ τους, έχοντας δημιουργήσει τάσεις και τάσεις, συνιστώσες και συνιστώσες.
Ο Γλέζος στα 93 του χρόνια, φρόντισε να κάνει γνωστή τη θέληση του, ζητώντας από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μεριμνήσει ώστε η κηδεία του να μην είναι πολιτική, όπως πολλών άλλων στελεχών της Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ, το οποίο γλυκοκοίταξε τελευταία, μετά τη σύγκρουση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μία προφορική διαθήκη που ο αρχιεπίσκοπος δημοσιοποίησε με δήλωση του, προφανώς για να την κατοχυρώσει έναντι όσων θα επιχειρούσαν να την αμφισβητήσουν. Όταν πεθάνω, θα αναλάβετε εσείς υπεύθυνα και θα κάνετε εκκλησιαστική κηδεία. Δεν θα αφήσετε άλλους ανθρώπους να αναμειχθούν σε αυτό το θέμα θέμα. Γιατί εγώ αγαπάω, σέβομαι την θρησκεία των πατέρων μου.
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που συστηματικά τα στελέχη του κηδεύονται πολιτικά. Λέγεται πως η πολιτική κηδεία του Χ.Φλωράκη, μεταξύ άλλων ήταν και μία πολιτική απάντηση σε δημοσιεύματα ότι στα τελευταία του χρόνια το είχε ρίξει στη θρησκεία. Πολιτικές ήταν και οι κηδείες των Λ. Αυδή (τ. βουλευτή), Μήτσου Σαχίνη (τ. βουλευτή), Θανάσης Παπαρήγα, Κώστας Κάππου (τ. βουλευτή) και πολλών άλλων. Αντίθετα, η Λιάνα Κανέλλη έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της εδώ και εννέα χρόνια ότι προτιμά τη θρησκευτική κηδεία.
«Θεωρώ αδύνατον για έναν ορθόδοξο να μην είναι κομμουνιστής... Πεθαίνοντας θέλω το φέρετρο να είναι το μισό σκεπασμένο με το σφυροδρέπανο και το άλλο μισό με την ελληνική σημαία σε θρησκευτική κηδεία» («Νέα», 12.1.’06).
Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων στο ΚΚΕ είναι και το γεγονός ότι η Αλέκα Παπαρήγα δεν έστειλε ούτε εκπρόσωπο στην θρησκευτική κηδεία του Γρηγόρη Φαράκου, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και πρώην Γ.Γ. του ΚΚΕ, αλλά τίμησε με την παρουσία της την κηδεία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Ο Αντώνης Σαμαράκης δώρισε το πτώμα του στο Νεκροτομείο και στους δημοσιογράφους Αγγελική Ξύδη και Γιάννη Ε. Διακογιάννη, τον φιλόλογο Ρένο Αποστολίδη, τον ακτιβιστή ομοφυλόφιλο Βαγγέλη Γιανέλλο, τον αναρχικό Γιάννη Ταμτάκο, τον «συνήθη ύποπτο» αναρχικό Γιάννη Μπουκετσίδη, το στέλεχος του ΕΚΚΕ Ανδρέα Μπίστη, τον αγωνιστή του ΔΣΕ Δημήτρη Κάιλα, και τον ηθοποιό και συνδικαλιστή του ΣΕΗ Βάσο Ανδρονίδη.
Η Πηνελόπη Δέλτα στην τελευταία της επιθυμία που έγραψε ιδιόχειρα ζήτησε από τους δικούς της: «ούτε παπά ούτε κηδεία παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου», αλλά η θέλησή της δεν έγινε σεβαστή, αφού για τη θρησκευτική της ταφή φρόντισε ο φίλος της ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος.
Η Μαρία Δημητριάδη, τραγουδίστρια, αποτεφρώθηκε, 8.1.2009.
Στη λίστα αυτών που κηδεύτηκαν πολιτικά προστέθηκαν και οι Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Έλλη Παππά.
Ο φιλόσοφος Kώστας Αξελός κηδεύτηκε πολιτικά στο Μονπαρνάς, το Φεβρουάριο του 2010, όπως και ο Αντώνης Καρκαγιάννης, παλιός αγωνιστής της Αριστεράς με διωγμούς, φυλακίσεις, εξορίες, δημοσιογράφος και εκδότης της “Καθημερινής”. Πολιτική η κηδεία και του γνωστού άθεου σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, του Αιμίλιου Μεταξόπουλου, τ. πρύτανη Παντείου, της Μίνας Γιάννου, τ. βουλευτή και μέλους του Π.Γ. του ΚΚΕ, της Μπέττυς Αμπατιέλλου (ΚΚΕ), του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπανιά.τ. βουλευτή, του Ορέστη Κολοζώφ, τ. βουλευτή και μέλους Π.Γ. ΚΚΕ και του Μπάμπη Αγγουράκη ,ευρωβουλευτή και στελέχους του ΚΚΕ.
Διαβάστε ακόμα: