ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ, ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Οι πλημμύρες στην Αγγλία πνίγουν τον πρωθυπουργό Κάμερον, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. Και εννοούν τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται, καθώς επέλεξε να περικόψει σημαντικά κονδύλια από τα αντιπλημμυρικά έργα. Στην Ελλάδα, η αδιαφορία των αρχόντων μένει ατιμώρητη και σε μερικές περιπτώσεις ασχολίαστη.

Ο δήμαρχος που αμέλησε να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που το 2007, προκάλεσαν το θάνατο 36 συμπολιτών του στην Ηλεία, παρότι καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση, εκτίει την ποινή του, παρέχοντας, λέει, κοινωνικό έργο στο δήμο που διοικούσε μέχρι πρότινος. Άλλοι αρμόδιοι ούτε που κλήθηκαν ποτέ να δώσουν λόγο για δεκάδες θανάτους πολιτών λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες φαντάζει φυσιολογική η συμπεριφορά του υπεύθυνου –λέμε τώρα– πολίτη, ο οποίος το μόνο που κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι να περιμένει τα πυροσβεστικά αεροπλάνα παίζοντας πρέφα στο καφενείο του χωριού του. Όταν χιονίζει θεωρεί ιδανική την ευκαιρία να πάρει το αυτοκίνητο του και να τρέξει... στας εξοχάς, με τα παιδιά ή τα εγγόνια του για να απολαύσει το χιόνι.

Συνήθως δεν έχει αντιολισθητικές αλυσίδες και τα ελαστικά του έπρεπε να είχαν βγει προ πολλού στη σύνταξη. Ξέρετε τι συμβαίνει σ' αυτή την περίπτωση. Το αυτοκίνητο του θα μείνει στο δρόμο εμποδίζοντας την κυκλοφορία άλλων οχημάτων που διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά και των μηχανημάτων που έχουν σταλεί για το άνοιγμα των δρόμων και τον απεγκλωβισμό πολιτών. Είπατε τίποτε;

Κάνουν και κάτι άλλο εξίσου επικίνδυνο οι Έλληνες. Αρνούνται πεισματικά να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο τους από τα χιόνια. Καίτοι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο. Θεωρούν υποτιμητικό το να πιάσουν το φτυάρι και να διώξουν τα χιόνια από την πόρτα τους, διευκολύνοντας έτσι την κίνηση των συμπολιτών τους. Οι δήμοι κάνουν τα στραβά μάτια. Ίσως γιατί και οι πολίτες έχουν δώσει ασυλία στους τοπικούς άρχοντες.

Αυτή είναι η κοινωνία μας και ουδείς έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται...

Διαβάστε ακόμα:

Σε ταξιδεύει αιώνες πριν