Ο ΓΑΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟ

 

Αρχαία ιστορία ο γάμος. Πανάρχαια. Έπρεπε να γίνει η γαλλική επανάσταση, δύο αιώνες και κάτι ψιλά πριν, για να κάνουν στην άκρη το παπαδαριό. Ότι για να παντρευτούν δυο άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη την ευλογία της εκκλησίας.

Γάμος ίσον θρησκευτικός γάμος. Το κράτος, δηλαδή, αναγνώριζε ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα είναι σύζυγοι μόνον αν γινόταν το... μυστήριο σε κάποια εκκλησία. Με τα χρόνια και τους καιρούς άρχισε να παίζει ο πολιτικός γάμος. Ο μη θρησκευτικός, δηλαδή. Με κάποια καθυστέρηση δεκαετιών προέκυψε και στην Ελλάδα το κόλπο.

Σα σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, το 1982 η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και το ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, βέβαια. Όχι και οι μαλάκες βουλευτές της ΝΔ. Γιατί; Επειδή τα δύο κόμματα παίζουν το παιχνίδι μαύρο-άσπρο. Όπως έγινε και με το ποδόσφαιρο. Το 1979 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το νομοσχέδιο για τις ΠΑΕ και το ΠΑΣΟΚ έλεγε «όχι» στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Για πρώτη φορά έγινε λόγος να ισχύσει και στην Ελλάδα ο πολιτικός γάμος, το 1928. Όταν ο τότε υπουργός δικαιοσύνης έκανε τη σχετική πρόταση. «Τι μαλακίες είναι αυτές...» έκοψε τη φόρα του υπουργού ο δικτάτορας Θόδωρος Πάγκαλος.

Στις 22 Μαρτίου, το 1982, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο νομιμοποιείται ένας γάμος και πολιτικά, όχι απαραίτητα θρησκευτικά, εκκλησιαστικά. Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε Ιούλιο του 1982 σε κάποιο χωριό της Ικαρίας. Τους νεόνυμφους τους... ευλόγησε ο κοινοτάρχης.

Δεν είναι σοσιαλιστικό μέτρο ο πολιτικός γάμος. Δεν είναι επίτευγμα του… σοσιαλιστικού κινήματος. Ισχύει και προ ΠΑΣΟΚ σε καραμπινάτες δεξιές, καπιταλιστικές χώρες.
Ένα κάρο παραμύθια έλεγε από τα μπαλκόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου μέχρι να γίνει, τελικά, πρωθυπουργός Σου δίνω όλη την ουσία της λεγόμενης πολιτικής.

Από το καλοκαίρι, λοιπόν, του 1974 μέχρι το φθινόπωρο του 1981 ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί τα άντερά του. Σ’ όλους. Άνδρες, γυναίκες, νέους, γέρους, εργαζόμενους, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, ανέργους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, φοιτητές στους πάντες όλους.

Ποτέ δεν είπε ο Ανδρέας ότι θα εφαρμόσει αυτά που ήταν υποχρεωμένος από την Ευρώπη. Ούτε ότι κάποια πράγματα, που τελικά συνέβησαν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορούσε να τα αποφασίσει η ΝΔ, Σιγά τώρα.
Ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η... δημοκρατική, η... προοδευτική παράταξη επειδή συνέπεσε η αρχή του πολιτικού γάμου αρχές της δεκαετίας του '80.

Άσε ότι σχεδόν όλοι όσοι κάνουν τη μαλακία να παντρευτούν, ακόμα κι αν περάσουν από τον δήμαρχο, δεν αγνοούν τη θεατρική παράσταση στην εκκλησία. Παίζει δυνατά το show του θρησκευτικού γάμου.

Διαβάστε ακόμα:

Το μέγα φονικό τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου