ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ...

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Παλαιότερα, οι διοικητές στο στρατό συνήθιζαν να επιβραβεύουν φανταρίστικες ...ανδραγαθίες με τιμητική άδεια και φυλακή ταυτόχρονα. Υπάρχουν πράγματι πράξεις που είναι άξιες επαίνου κατά την κοινή λογική, αλλά και τιμωρητέες, παράλληλα, κατά τη στρατιωτική αντίληψη. Μην ξεχνάμε αυτό που λέγαμε κάποτε –ή μήπως το λέμε ακόμη;- πως όπου σταματά η λογική, αρχίζει ο στρατός.

Είκοσι μέρες τιμητική άδεια και είκοσι μέρες φυλακή, ήταν ένα καλό πακέτο για τους ηρωικώς παρεκτρεπόμενους στρατιώτες. Κι όταν ο στρατοπεδάρχης έβλεπε τον τιμημένο ...κατάδικο να απορεί, είχε έτοιμη την απάντηση.

-Γιατί είσαι και λεβέντης και μαλάκας...

Στην ίδια θέση βρέθηκε την Τρίτη ο Αιγύπτιος αεροπειρατής Η αποκοτιά του να καταλάβει το αεροπλάνο των αιγυπτιακών αερογραμμών, του εξασφάλισε πράγματι την παγκόσμια δημοσιότητα που είχε ανάγκη για την επίτευξη των στόχων του. Ήταν η τιμητική άδεια. Η φυλάκιση, η τιμωρία δηλαδή, ήρθε με την αποκάλυψη των κινήτρων του που είχαν σχέση με τον έρωτα του για την Κύπρια πρώην γυναίκα του.

Η καταδίκη του επισημοποιήθηκε από το ηχηρό γέλιο του Μάρτιν Σουλτς, σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση. Ακούς εκεί να κάνει αεροπειρατία για μία γυναίκα. Από αγέρωχος αεροπειρατής, κατάντησε ταπεινός ικέτης του έρωτα, τουτέστιν καψούρης. Πανάρχαια η ρήση για το αυτό –δεν το λέω μην επιμένετε- που σέρνει καράβι. Στις μέρες μας σέρνει και αεροπλάνο...

Διαβάστε ακόμα:

Από τον Αλβανό τουρίστα στον Σύριο επενδυτή