ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ

 

Σήμερα Δευτέρα, πρώτη ημέρα της σχολικής περιόδου. Δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια έχουν πρεμιέρα. Πριν, όμως, τον αγιασμό, το πρώτο που θα γίνει στα χριστιανόπουλα και μετά θα μπουν στην τάξη για την πλάκα τους, να σου πω τι έκανε στο σπίτι τους η μαμά του Μπόμπου.

Μπόμπος ο υιός, μητέρα του Μπόμπου η άλλη. Δεν το αγνοείς αυτό. Όταν, μάλιστα, ο Μπόμπος δεν γέννησε την μάνα του, απλά το έφερε στον κόσμο. Το παιδί το έσπειρε ο μπαμπάς, κι αυτός παίζει μπάλα στη ζωή του Μπόμπου. Λέμε για την μαμά του Μπόμπου, η οποία σήμερα το πρωί έκανε ακριβώς το ίδιο, τέτοια ημέρα, και πέρυσι, και πρόπερσι.

Ο Μπόμπος, όμως, επειδή είναι Μπόμπος, δεν θυμόταν τι τον υποχρεώνει να κάνει η μάνα του κάθε χρόνο, πρώτη ημέρα που θα πάει σχολείο. Ξύπνιος ο Μπόμπος! Ούτε που την ρώτησε την μάνα του γιατί να κάνει αυτό που του ζήτησε. Δεν ασχολείται ο Μπόμπος με μαλακίες.

Ανοίγει την πόρτα η μάνα του Μπόμπου και επιτόπου χώνει νερό στο δάπεδο της εξόδου. Ένα ποτήρι νερό μπροστά στα πόδια του Μπόμπου. Να κάνει ο γιόκας το πρώτο βήμα, μάλιστα με το δεξί, πάνω στο νερό. Μην τυχόν και φύγει για το σχολείο, σήμερα πρώτη ημέρα, χωρίς να βρέξει τη σόλα του. Γιατί;...

...Για να κυλήσει νεράκι η σχολική σαιζόν για τον Μπόμπο. Διαφορετικά, αν δεν πατήσει το νερό, στην πρώτη περπατησιά, ο κίνδυνος είναι μεγάλος ο Μπόμπος να τα βρει ζόρικα με τα μαθήματα. Πρόληψη, θα πεις.

Τι θα πει «πρόληψη». Δεν έχει σχέση με γνώση, ούτε με σκέψη, γι' αυτό δεν την λένε πρόγνωση, ούτε πρόσκεψη. Χωρίς καν να σκεφθείς, δεν χρειάζεται να το γνωρίζεις από τα πριν, «προ», το λαμβάνεις. Κάνεις προ-ληψη.

Έτσι το παρέλαβε η μαμά του Μπόμπου από την μαμά της, έτσι το κάνει και η ίδια.

Διαβάστε ακόμα:

Ο παράδεισος είναι μέσα μας και η κόλαση επίσης