ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΣΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ

 

Στέκομαι στο σκηνικό, ζωντανό, αληθινό, όχι κινηματογραφικό, όπου ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, προσκεκλημένος από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, λέει δυο λόγια από το βήμα στους αποφοίτους του τμήματος Καλών Τεχνών. Μέσα σ' αυτούς και αυριανούς ηθοποιούς. Να, πως ξεκίνησε την ομιλία του:

- Την πουτσίσατε, μάγκες μου!

Φοβερά πράγματα. Είναι η τελετή αποφοίτησης, τα παιδιά τρισετυτυχισμένα που πήραν το πτυχίο τους και ο καταξιωμένος... συνάδελφός τους, που κάνει πρωταθλητισμό εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια στο σινεμά, τους λέει:

- Τα καταφέρατε, λοιπόν! Αποφοιτήσατε. Αυτό σημαίνει ότι την γαμήσατε!

Μη βιαστείς να παρεξηγήσεις την κουβέντα του σταρ, του βετεράνου του Χόλυγουντ. Ούτε την φρασεολογία του. Τους είπε την αλήθεια! Αυτό που θα συμβεί. Ό,τι, δηλαδή, ένα ισχυρό ποσοστό αποφοίτων, τελικά, στη ζωή του δεν θα γίνει καλλιτέχνης. Θα απορροφηθεί σε μια άλλη δουλειά, που δεν χαρακτηρίζεται «καλές τέχνες», ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, θέατρο κ.α.

«Όλοι οι απόφοιτοι της ιατρικής θα βρουν δουλειά» τους είπε ο Ρόμπερ ντε Νίρο. Και οι απόφοιτοι της λογιστικής. Αυτοί, μάλιστα οι περισσότεροι απ' αυτούς, πριν αποφοιτήσουν εργάζονται σε λογιστές. Εσείς δεν τους ζηλεύετε, όμως! Όπως είμαι σίγουρος ότι δεν θαρρείτε πως έχουν αγάπη, καύλα για την ιατρική, τη λογιστική, την όποια ειδικότητά τους. Εσείς επιλέξατε την τέχνη διότι έχετε ταλέντο. Την πουτσίσατε! Επειδή η αγορά δεν μπορεί να σας ικανοποιήσει όλους».

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο γεννήθηκε σα σήμερα 17 Αυγούστου, το 1943.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΦΡΟΥΣ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ