ΑΝΥΠΑΝΤΡΗ ΧΗΡΑ Η ΜΑΝΤΩ

 

Τον απατούσε ή όχι τον Δημήτριο Υψηλάντη η Μαντώ Μαυρογένους. Λένε ότι ήταν τίμια κοπέλλα και δεν φόρεσε τα κέρατα στον πρίγκηπα. Αυτός, πάντως, εγκατέλειψε την αρραβωνιάρα, την ηρωϊδα της ελληνικής επανάστασης. Γεγονός που δεν το χώνεψε ποτέ το πλουσιοκόριτσο. Έφθασε, αν είναι δυνατόν, να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και να αναφέρει ότι ο Υψηλάντης «την εποίησεν το πονηρόν!». Της πήρε την παρθενία, δηλαδή. Αφού προηγουμένως της είχε δώσει όρκο πίστεως.

Συνέβαιναν κι αυτά το 1821. Η Μαντώ Μαγδαληνή, κόρη μεγαλέμπορα και αδελφή του ηγεμόνα της Βλαχίας, σαλτάρησε όταν ο Υψηλάντης διέκοψε τη σχέση τους. Αν είναι δυνατόν! Ζήτησε να διαβαστεί δημοσίως το χαρτί στο οποίο ο χοντρός, κοντός και φαλακρός Υψηλάντης της είχε πράγματι υποσχεθεί γάμο. Τελικά, οι δυο πρώην εραστές έζησαν στο Ναύπλιο, σε δυο σπίτια αντικρυστά, όμως ποτέ δεν άλλαξαν κουβέντα. Το μίσος της Μαντώς κράτησε μέχρι το θάνατο του πρώην εραστή της. Στην κηδεία του, πάντως, φόρεσε μαύρα και τον νεκροστόλισε.

Σα σήμερα 22 Οκτωβρίου, το 1822, η ρουφιανεμένη από τον Ιωάννη Κωλλέτη Μαντώ Μαυρογένους απέκρουσε 200 Τούρκους και Αλγερίνους που ήθελαν να μπουκάρουν στην Μύκονο. Με δικά της λεφτά έφτιαξε ένα μικρό στόλο, με 4-6 πλοία. Συντηρούσε και μια μικρή μονάδα πεζικού.

Ψηλή, λεπτή, εύθραυστη Η εκ Πάρου Μαντώ (1796- 1840) γεννήθηκε στην Τεργέστη και βρέθηκε με την οικογένεια της πρώτα στη Ρουμανία και μετά στην Τεργέστη. Τιμητικά ο Καποδίστριας της έδωσε τον τίτλο του αντιστράτηγου(!) και επειδή είχε μείνει άφραγκη της χάρισαν ένα σπίτι να μένει. Πέθανε στα 44 της ξεχασμένη στην Πάρο.

Σύμφωνα με τις ρουφιανιές αυτής της χαμούρας, του Κωλλέτη, η Μαντώ απατούσε τον Υψηλάντη μ' έναν Άγγλο που είχε βρεθεί στην Ελλάδα για τη Β΄ δόση του δανείου. Την συνδέουν με την Μύκονο λόγω της μητέρας της, η οποία ήταν κόρη πλούσιας οικογένειας του νησιού.(Στη φώτο η Τζένη Καρέζη απο την ταινία Μαντώ Μαυρογένους, του 1971)

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΑΠΑΤΕΩΝΑ