''ΑΞΙΟΣ!'', ''ΑΞΙΟΣ!'' ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ

 
Τι θα πει Έλληνας; Μήπως δεν το γνωρίζουν και άτομα που, λόγω καταγωγής, παριστάνουν τους Έλληνες. Τι σημαίνει Έλληνας, δηλαδή ποια η διαφορά του από τον Τούρκο και τον Άγγλο, τον Σουηδό και τον Κογκολέζο. Η κουβέντα με αφορμή την πολιτογράφηση σε Έλληνα του βραβευμένου Αμερικάνου ηθοποιού Τομ Χανκς. 
Κατ' αρχήν. Αποδεκτός πέρα για πέρα ως Έλλην πολίτης ο κύριος Τομ Χανκς. Πρόκειται περί σοβαρού ανθρώπου, χαρισματικού καλλιτέχνη και υποδειγματικού οικογενειάρχη. Κράτησε τη ζωή του ως σύζυγος και πατέρας μακριά από κοινωνικές συμπεριφορές καραγκιόζη, και ποτέ δεν έκανε κατάχρηση της διασημότητας του. Ποτέ δεν προκάλεσε δηλαδή, ποτέ δεν εντυπωσίασε με γκομενιλήκια, ναρκωτικά, τατουάζ και δηλώσεις για τον όποιον πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου να πουλήσει ακτιβιτισμό, αριστερισμό, περιβαλλοντισμό, όποια άλλη πολιτική ''ευαισθησία'' του πωπού τα ενιάμερα.
Προσωπικά θαυμάζω τον κινηματογραφικό ηθοποιό Τομ Χανκς, φιγούρα εντελώς αντιτουριστική, δεν μοιάζει σταρ του παλαιού και του νέου Χόλυγουντ, αλλά είναι άψογος σε κωμωδίες και δράματα, ρομαντικά και μαφιόζικα, ό,τι θες παίζει, έχει πάρει και δυο Οσκαρ πρώτου ρόλου, το 1993 και το 1994.
Κάθε καλοκαίρι ο 63χρονος Τομ Χάνκς έρχεται στην Ελλάδα με την Ελληνίδα, λέει, σύζυγο του σε δεύτερο γάμο (φώτο). Έγινε και ορθόδοξος, όπως η κυρά του, και συνομήλικη του, πρώην τραγουδίστρια και ηθοποιός Ρίτα Ουίλσον. Και ήδη ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε, τιμητικώς, την πολιτογράφηση του.
Η σύζυγος του Τομ Χανκς γεννήθηκε με το όνομα Μαργαρίτα Ιμπραήμοβα. Ο παππούς ήταν ήταν πομάκος της Ξάνθης, μουσουλμάνος και έκανε δυο γιους, ο ένας ζει σήμερα στην Βουλγαρία, ο άλλος, ο πατέρας της κυρίας Τομ Χανκς, βρέθηκε στην Αμερική, έγινε ορθόδοξος χριστιανός και πήρε το όνομα του από έναν... δρόμο της γειτονιάς. Διάβασε την πινακίδα ''Οδός Allan Wilson'' και αυτοβαπτίστηκε σε Άλαν Ουίλσον.
Έχουμε μια εκκρεμότητα. Τι θα πει Έλλην; Με δυο λόγια. Έλληνας είναι αυτός που νοιώθει Έλλην, άσχετο αν γεννήθηκε, αν ζει κάπου στην Αφρική και την Αυστραλία, την Ασία και τη Γη του Πυρός. Αντιληπτό ότι τον Έλληνα δεν τον κάνει Έλληνα, στην πνευματική διάσταση της έννοιας Έλλην, η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, που απέκτησε και ο Τομ Χανκς. Έλληνας, για να το θέσουμε πιο απλοϊκά, είναι ο μύστης του
ελληνισμού, τον οποίον δεν εκφράζει καμιά κομματική και μηντιακή αλητεία, κανένας ποδοσφαιρικός και θρησκευτικός χουλιγκανισμός. Τι σημαίνει ελληνισμός; Ό,τι σπουδαίο και διαχρονικό άξιο να μνημονευτεί σήμερα. 
Διαβάστε ακόμα:

Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΤΗΝ ΒΙΟΛΑ ΤΟΥ...