ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΝΑ ΤΟΝ... ΚΛΕΨΕΙ
Τα τέσσερα κορίτσια της φωτογραφίας είναι ρομά. Μέχρι πρόσφατα τον λέγανε γύφτο και τσιγγάνο, σήμερα που εκπολιτιστήκαμε και σταματήσαμε να σκεφτόμαστε ρατσιστικά, τον λες ρομά. Άνθρωπος είναι κι αυτός, άλλωστε αν το πάμε ετυμολογικά η λέξη ρομά σημαίνει άνθρωπος.
Τα τέσσερα κορίτσια ήταν συμμορία, κλέβανε σπίτια στην Γλυφάδα και τις κάνανε τσακωτές Οκτώβριο του 2018. Αυτό, βέβαια, δεν είναι είδηση. Γύφτοι, εννοώ ρομά, να μπουκάρουν σε σπίτια και ό,τι αρπάξουν. Η είδηση είναι ότι κάπου στην Ελλάδα 65χρονος με την καραμπίνα του κοπάνησε 18χρονο ρομά και τον σκότωσε. Έμπλεξε ο άνθρωπος. Το μαρτύριο μέχρι να τελειώσει τη ζωή του. Γιατί έκανε το ασυγχώρητο λάθος.
Το ασυγχώρητο από το νόμο λάθος. Όση επιείκεια και να του δείξουν οι δικαστές, ο άνθρωπος θα υποφέρει. Θα πληρώσει πολύ ακριβά το λάθος. Να μην αφήσει τον 18χρονο να τον κλέψει. Να κάνει το κορόιδο. Πήδηξε ο ρομά στην αυλή, στην ιδιοκτησία του καραμπινιέρη, κι αυτός δεν του τη χάρισε.
Τι έπρεπε να κάνει; Είπαμε. Δεν είπαμε; Να αφήσει τον κλέφτη να τον κλέψει. Δεν είχε άλλη επιλογή, εκτός κι αν είχε εμπιστοσύνη στα μπράτσα του, να τον μαγκώσει τον κλέφτη, να τον τσουβαλιάσει και να τον πετάξει έξω. Όχι να καλέσει την... αστυνομία, όπως κάποιοι είπαν. Μιλάμε σοβαρά. Αν βάζουμε στο παιχνίδι την αστυνομία λέμε ανέκδοτα.
Πλάκα κάνουμε; Βλέπει τον κλέφτη να σαλτάρει στο χώρο του για να ενεργήσει εγκληματικά, και να τρέξει στο... τηλέφωνο να ειδοποιήσει την... αστυνομία; Κάνουμε πλάκα. Δεν υπάρχει αστυνομία. Δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα άμεσης επέμβασης. Ύστερα είναι και το άλλο. Λάθος το ένα που δεν... επέτρεψε να τον κλέψει ο ρομά, λάθος το δεύτερο θα ήταν να τον κατήγγειλε στη συνέχεια στην αστυνομία. Μπλέξιμο κι αυτό. Γιατί;
Νοικοκύρηδες θύματα κλοπής, αλλά και ληστείας από ρομά, ως μάρτυρες στο δικαστήριο δεν λένε τίποτα σε βάρος του θύτη. Γιατί; Αν χρειάζεται απάντηση, να την πούμε. Επειδή φοβούνται. Ό,τι πάθαμε, πάθαμε, μην πάθουμε κι άλλα.
Διαβαστε ακομα: