ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ REALITY ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΠΟΔΙΑ

 

Ελλάδα του 1982, μήνας Φεβρουάριος. Ο τότε υφυπουργός παιδείας Πέτρος Μώραλης (1936-1992), πατέρας του μοναχογιού Γιάννη, σήμερα δημάρχου Πειραιώς, ανάμεσα στις βερμπαλίστικες πασοκικές ανοησίες είπε και το εξής:

- Τα παιδιά έχουν την ωριμότητα να ντύνονται με αξιοπρέπεια.

Γιατί υπήρξαν αντιδράσεις όταν - σα σήμερα 6 Φεβρουαρίου- αποφασίστηκε να καταργηθεί η υποχρεωτική στα κορίτσια σχολική ποδιά. Γυμνασιάρχες έδιωχναν μαθήτριες όχι ευπρεπώς ενδεδυμένες. Επόμενο. Οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, είχαν το ελεύθερο να φοράνε ό,τι θέλουν. Να ντύνονται όπως γουστάρουν. Και να έχουν το μαλλί στο κεφάλι χωρίς μέτρο και όριο. Να μην είναι υποχρεωμένα στο σεμνό, στο μαθητικό στυλ, π.χ. κοντοκουρεμένα τα αγόρια και τα κορίτσια με κοτσίδες.

Την άλλη κιόλας μέρα της κατάργησης της μπλε ποδιάς, πιο σωστά της απόφασης να είναι προαιρετική, τα ελληνικά σχολεία έμοιαζαν με… πασαρέλα. Ο εκσυγχρονισμός. Η καταδίκη της παράδοσης. Το έλα να δεις. Η ωριμότητα των παιδιών, όπως υποστήριξε ο πασόκος από το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Μαλάκες είναι οι Άγγλοι και όποιοι άλλοι ξένοι στα σχολεία τους, και μέχρι σήμερα, έχουν επιβάλλει το ίδιο ντύσιμο εδώ και αιώνες. Αυτό το κοστούμι το τάδε κολέγιο, εκείνο το δείνα πανεπιστήμιο. Το γκαρσόνι είναι ντυμένο γκαρσόνι, για να διακρίνεται σαν τέτοιο. Να το ξέρει ο ίδιος ότι είναι σερβιτόρος, να το ξέρουν και οι πελάτες του εστιατορίου. Το ίδιο ο πόλισμαν, ο θυρωρός του κτιρίου, ο ταξιτζής, ο νοσοκόμος κ.α. Ο καθένας με τη ''στολή'' του.

Το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ένα κάρο πράγματα προεκλογικά, πριν τον Οκτώβριο του 1981, όπου κέρδισε τις κάλπες. Όλα τα έγραψε στο χιόνι. Την αλλαγή του κώλου την πραγματοποίησε μετά από τέσσερις μήνες όταν εφάρμοσε ένα μέτρο, την κατάργηση της σχολικής ποδιάς. Μέτρο με το οποίο δεν είχε… δεσμευτεί στον ελληνικό λαό.

Τέλος πάντων, χωρίς τη μπλε ποδιά, τα κορίτσια σήμερα πάνε σχολείο, στο γυμνάσιο και το λύκειο, λες και συμμετέχουν σε reality. Στη φώτο, η τριαντάρα Αλίκη Βουγιουκλάκη μαθήτρια του γυμνασίου, τότε δεν υπήρχε λύκειο, στην ταινία Χτυποκάρδια στο Θρανίο, του 1963.

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΟΥΤΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ