ΧΙΤΛΕΡ, ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΧΙΡΟΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ
Τελείωσε ο πόλεμος. Το 1945 ο μεγάλος πόλεμος, αυτός στον οποίον μπλέχτηκαν αρκετές χώρες. Και οι νεκροί, και οι καταστροφές έπληξαν πολλές χώρες. Κι όταν πλέον τα πράγματα στον πλανήτη κάπως ηρέμησαν, κάπως μπήκαν σ' ένα λούκι ηρεμίας και απομάκρυνσης από τον εφιάλτη του μεγάλου πολέμου, στήθηκαν τα νέα γήπεδα στον ντουνιά. Τα επαναστατικά γήπεδα της αμφισβήτησης, της ανατροπής, των κινημάτων ειρήνης, σεξουαλικής απελευθέρωσης κλπ κλπ.
Πραγματικά, όχι θεωρητικά και στη φαντασία του σινεμά και της λογοτεχνίας, από τη δεκαετία του '60 άρχισαν να μπαίνουν καινούργια κόλπα στην καθημερινότητα του μέσου σύγχρονου ανθρώπου. Οι πόλεμοι, βέβαιαα, δεν σταμάτησαν, διότι καμιά θρησκεία και καμιά ιδεολογία, δεν σταματά ό,τι φέρνει κονόμα χοντρή. Δεν πα' να κατεβαίνουν στους δρόμους τα πλήθη, να κυριαρχούν τα αντιπολεμικά συνθήματα, τον πρώτο λόγο από καταβολής έχει η κονόμα.
Να, γιατί δεν αποκλείονται οι μεγάλες επιστροφές. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ, οι μετακινήσεις πληθυσμών του Στάλιν, οι Χιροσίμες καί κάθε είδους θηριωδίες ανθρώπινες. Έργα ανθρώπων. Ποια είναι η κουβέντα;
Τι σκέπτεται ο σημερινός νέος; Αυτή είναι η κουβέντα. Πως νοιώθει σήμερα ο νέος του καιρού μας; Δεν ελπίζει ο νέος. Προβληματίζεται, αν όχι φοβάται για το αύριο. Αυτά με δυο λόγια, δεν χρειάζονται περισσότερα για να μεταφέρουμε το γενικό συμπέρασμα έρευνας ισπανικής εφημερίδας. Αγόρια και κορίτσια από 18 έως 28 χρονών, σ' όλη τη γκάμα την κοινωνική, εργαζόμενοι και όχι, άλλοι συζούν ακόμα με την οικογένεια τους, άλλοι όχι, κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.
Αυτή είναι η κατάσταση. Το άγνωστο και η απογοήτευση για το μέλλον στους νέους ανθρώπους. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα; Σίγουρα όχι. Πάντα η νέα γενιά θα κρατάει επιφυλάξεις για ό,τι την περιμένει. Και πάντα θα είναι επικριτική για τις προηγούμενες γενιές. Όχι, δηλαδή, πως η νεολαία έχει άδικο.Άσχετο και το άλλο σίγουρο. Κάποιοι από τους σημερινούς νέους θα εξελιχθούν σε στυλοβάτες, αλλά και θα αφομοιωθούν από την αυριανή κατάσταση των πραγμάτων, για την οποία θα ανησυχεί η επόμενη γενιά των νέων.
Διαβαστε ακομα: