ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΜΟΔΑ, ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ... ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ

 

Ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, ιδρυτής και ψυχή του πιο σημαντικού σ' αυτό που λέγεται περιοδικό στην Ελλάδα, της “Γυναίκας”, κάθε έξι μήνες έστελνε δύο συντάκτριες του στο Παρίσι. Την Φανή Πετραλιά και την Μαρία Καραβία, να κάνουν ρεπορτάζ στις νέες κολεξιόν. Μια κουβέντα μόνο για την “Γυναίκα” που δεν ήταν μόνο περιοδικό μόδας, όχι μόνον για την γυναίκα, αλλά στην κάθε 15θήμερη έκδοσή υπήρχαν σελίδες για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά.

Τι θα πει μόδα; Τι θα πει ραπτική; Η πρώτη στον κόσμο, η Κοκό Σανέλ, Γαλλίδα βέβαια, ήταν ξεκάθαρη. Πρόκειται για τεχνική, όχι τέχνη. Είναι εμπόριο. Η περιποίηση της ομορφιάς δεν έχει καμία αξία αν δεν αρχίζει από την καρδιά της γυναίκας, από τη ψυχή της. Τι να τα κάνει π.χ. τα καλλυντικά όταν δεν έχει κατανοήσει την έννοια μόδα, καμία σχέση με το τι φουστάνι φοράει. Μόδα είναι ο “αέρας”, η αύρα κάθε γυναίκας. Ο άνεμος φέρνει τη μόδα, και οι άλλοι τη νοιώθουν, την αναπνέουν, την διαβάζουν στον ουρανό και στην άσφαλτο που εκείνη περπατά.

Η διασημώτερη σχεδιάστρια μόδας, η Κοκό Σανέλ, το 1909 άνοιξε καπελάδικο, ήταν το πρώτο της κατάστημα. Αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη, από κάθε άλλον μόδιστρο ρύθμιζε παγκόσμια τη μόδα. Η αληθινή επαναστάτρια! Επειδή ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Και, βέβαι, επειδή ήρθε πολύ κοντά με τα ελεύθερα πνεύματα του καιρού της. Με τη διανόηση του Παρισιού.
Επανάσταση δεν είναι να αμολύσεις ένα τσιτάτο αέρα πατέρα, που η Ιστορία θα το ρίξει στα σκουπίδια. Επανάσταση είναι να καταργήσεις οριστικά αυτό που υπάρχει και να δείξεις το νέο δρόμο που θα ακολουθήσουν οι πολλοί. Όλοι. 
Για την αντάρτισσα Κοκό Σανέλ, η οποία πέτυχε να γίνει καθεστώς, κι αυτή είναι η επιτυχία της ''αιρετικής'' μοδίστρας, η γυναικεία γοητεία δεν χρειάζεται ακριβά και αστραφτερά ρούχα. Η Κοκό Σανέλ έσβησε τη λάμψη των μεταξωτών με την ουδετερότητα των ζέρσεϋ, αντικατέστησε τα ζωηρά χρώματα με τις ξεβαμμένες αποχρώσεις της στολής αλεξιπτωτιστών. “Το παραφορτωμένο ρούχο είχε πνίξει την αρχιτεκτονική του γυναικείου σώματος” είπε και ελάλησε. Γεννήθηκε σα σήμερα 19 Αυγούστου, το 1883, και πέθανε 87 χρονών, Ιανουάριο του 1971, αφού έζησε συναρπαστική, κοσμοπολίτικη ζωή.
Διαβαστε ακομα:

ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ ΠΡΙΝ... ΠΕΘΑΝΕΙ