ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

 

Στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη παρουσιάστηκε καρκίνος, ευτυχώς σε πολύ αρχικό στάδιο κι αυτό δίνει βάσιμες ελπίδες στην καταπολέμηση του χτικιού. Μην υποτιμάμε τον καρκίνο, όμως. Νικιέται, αλλά η ήττα του καρκίνου δεν πιστώνεται πάντα στον ασθενή. Ότι αυτός νίκησε. Στο παιχνίδι και σε μεγάλο βαθμό είναι και η επιστήμη.

Και στην περίπτωση της Μπακογιάνη, πολύ περισσότερο διότι είναι όνομα πασίγνωστο και αξιοσέβαστο, ακούστηκαν ευχές του τύπου είναι αγωνίστρια, μαχήτρια. Καμιά αντίρρηση.

Αυτός που χάνει τη μάχη με τον καρκίνο, και την κάθε μοχθηρή αρρώστια που σε κάποιες φάσεις δεν παίζεται, συμβαίνει διότι ο αγώνας είναι άνισος. Δεν σημαίνει πως ο ασθενής είναι μοιρολάτρης, σήκωσε τα χέρια και παραδόθηκε ή τα περίμενε όλα από τον Θεό και τον άγιο Φανούριο.

Μην υποτιμούμε τον καρκίνο στις θανατηφόρες μορφές του. Υπάρχουν και οι εκδηλώσεις της ασθένειας που αντιμετωπίζονται. Στην αναμέτρηση, όμως, με τον καρκίνο, αυτός κι όχι ο ασθενής ορίζει και την πορεία, την εξέλιξη της υγείας του, αλλά και το φινάλε.
 
Πολύ σωστά παρατηρεί η 67χρονη γιαγιά Ντόρα Μπακογιάννη πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον καρκίνο και να μην το βάζουμε κάτω. Να έχουμε το σθένος να συνεχίζουμε τη ζωή και να της δίνουμε ένα άλλο νόημα.
Διαβαστε ακομα:

ΑΥΤΟ, ΑΓΑΠΗΤΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ... ΠΡΩΗΝ ΠΟΤΑΜΙ