Η ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 
Η πρώτη φορά. Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά σε κάθε τι. Στα περισσότερα πίσω από το θεωρούμενο ή καταγεγραμμένο ως ''πρώτη φορά'' υπάρχει το... προηγούμενο. Και πίσω από το προηγούμενο, το πιο... προηγούμενο. Μ' άλλα λόγια το πρώτο σπίτι που έκτισε ο άνθρωπος, το πρώτο μαγειρεμένο φαγητό, ο πρώτος που πάτησε στην κορυφή του Έβερεστ, το πρώτο τόξο για κυνήγι, η πρώτη αλίευση σφουγγαριού, όλα αυτά και πολλές άλλες πρωτιές είναι φλου. Ιστορικά αναξιόπιστες, ό,τι κι αν ισχυριστούν ειδικοί και αρχαιολόγοι.
Για το πότε, όμως, έγινε η πρώτη αεροπειρατεία και από ποιους δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση. Το άγνωστο είναι πότε θα γίνει πειρατεία και στην πυραυλομεταφορά διαστημικών οχημάτων σ' άλλους πλανήτες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο σύγχρονος Ιούλιος Βερν για να το προβλέψει. Όπου υπάρχει χρήμα που μετακινείται, που βρίσκεται στην τσέπη ταξιδιωτών, θα προκαλεί το ενδιαφέρον των κλεφτών. Των ληστών. Των πειρατών. Μια ζωή από την εποχή του Ρομπέν των Δασών και ακόμα πιο πίσω.

Η συμμορία, ο κακοποιός ακολουθεί την τεχνολογία. Δουλεύουν οι άμαξες με τα άλογα, σ' αυτές θα την πέσουν. Όπως στα παπόρια, στα τραίνα. Έτσι έκαναν δύο Κινέζοι που οργάνωσαν ληστεία για να... ελαφρύνουν τους 27 επιβάτες από Μακάο σε Χονγκ-Κονγκ, με υδροπλάνο. Είναι η πρώτη στην Ιστορία αεροπειρατεία, πιο σωστά αεροληστεία, και έγινε λίγο μετά τον πόλεμο, για την ακρίβεια του 1948, σα σήμερα 16 Ιουνίου.

Αεροπειρατεία με σκοπό την προσωπική κονόμα οι δυο κιτρινιάρηδες, όχι στο όνομα κάποιας επανάστασης, αντίστασης, ανταλλαγής με φυλακισμένους αγωνιστές, όχι τέτοια. Η δουλειά στράβωσε, ο πιλότος έχασε τον έλεγχο, το υδροπλάνο τσακίστηκε και σκοτώθηκαν όλοι, εκτός από τον έναν κακοποιό. Αυτά σε χοντρές γραμμές συνέβησαν, αυτά καταγράφτηκαν στην Ιστορία, στο σεφτέ της αεροπειρατείας.

 Διαβαστε ακομα:

ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΛΥΕΞΟΔΟ