ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ 22ΧΡΟΝΗΣ ΙΡΑΝΗΣ...

 
Δεν ξανάγινε αυτό που έγινε στο Ιράν από την εποχή του Χομεϊνί. Της... επανάστασης του 1979 στη μεγάλη χώρα. Παρένθεση. Όλα τα φιλολαϊκά και αντιλαϊκά κόλπα βαπτίζονται ''επανάσταση''. Κι αυτό που συνέβη στο Ιράν του Σάχη το 1979 και ήταν κουμπωμένο και ραμμένο με τη θρησκεία, συνέβη με τη συμμετοχή του κοσμάκη. Που επειδή είναι κοσμάκης ούτε κατάλαβε τι έκανε.
Τέλος πάντων, το θεοκρατικό καθεστώς στο ιστορικό Ιράν ζει και βασιλεύει παρά τις κωλοτούμπες του, τις παραχωρήσεις και τα στραβά μάτια που κάνει. Στο φινάλε ο πλανήτης παίζει μπάλα στην εποχή μας και ο κοσμάκης έχει επαφή με τους... μοντερνισμούς της δύσης.
Τι είναι αυτό που δεν έχει ξαναγίνει και έγινε στο Ιράν; Γυναίκες βγήκαν στου δρόμους κι τους έκαναν σα να τους έσκαψαν για να περάσουν σωλήνες της εϋδάπ. Αφορμή ο θάνατος μιας 22χρονης (φώτο) που είχε συλληφθεί για απρεπή ενδυμασία, την βασάνισαν και, τελικά, την σκότωσαν σκόπιμα ή διότι το κορίτσι δεν άντεξε τα μαρτύρια των βασανιστηρίων.
Δεν έχει ξαναγίνει. Από πόλη σε πόλη πήραν φωτιά οι διαδηλώσεις γυναικών, οι οποίες έκοβαν δημόσια τα μαλλιά τους και πέταγαν επιδεικτικά τις μαντήλες. Γυναίκα χωρίς μαντήλα είναι πρόκληση, είναι η απόλυτη έλλειψη σεβασμού στον προφήτη. Ανοησίες. Ποιος Μωάμεθ. Γυναίκα χωρίς μαντήλα σημαίνει ότι αμφισβητεί την κρατική εξουσία στο όνομα της θρησκείας.
Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί είναι η αφορμή. Οι γυναίκες, πολλές γυναίκες δεν άντεχαν πια να φοράνε, να είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν με μαντήλα, όπως στους αιώνες της περσικής αυτοκρατορίας. Με το φόβο της αστυνομίας των Ηθών. Και ξέσπασαν. Και τα έκαναν λίμπα. Ποια θα είναι η συνέχεια; Τίποτα. Το καθεστώς είναι αδύνατο να αλλάξει μυαλά.
Αν συμβεί αυτό θα είναι σα να σαμποτάρει το ίδιο τον εαυτό του. Την παράδοση. Αποδέχθηκε τη μαντήλα που σχεδιάζουν οι μόδιστροι της Ευρώπης, και έχουν ωραιοποιήσει το τσεμπέρι στο κεφάλι, όμως όχι και την κατάργηση της.
Διαβαστε ακομα:

Ο ΝΤΑΛΓΚΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΤΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗ