ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ, ΠΟΤΕ!

 
Σ' ένα ναό του τζόγου, π.χ. σε καζίνο, βλέπεις άτομα σαν κι εσένα. Τζογαδόρους. Της δικής σου φυλής άτομα είναι. Επειδή έχουν το ίδιο αλκοολίκι. Ίδιας τζογαδόρικης φάρας με σένα θα βρεις και στον ιππόδρομο. Στην μπαρμπουτιέρα. Στο προποτζήδικο. Στη χαρτοπαικτική λέσχη. Σε κάθε ναό του τζόγου. Βέβαια. Ναός είναι για τον παίκτη ο χώρος όπου ιερουργεί το πάθος του. 
 
Ναός του τζόγου, όχι της τύχης, που λένε. Σύμφωνοι, μέσα στο παιχνίδι είναι και η τύχη, η γρουσουζιά, η ρέντα, η καντεμιά, όπως να τα πεις. Δεν μπορεί, όμως, ένας θρησκευόμενος τζογαδόρος να θεωρήσει το άπαν στο παιχνίδι την εύνοια της τύχης. Αν το βλέπει έτσι, τότε στην πραγματικότητα αυτοκαταργείται. Ότι το παιχνίδι, ο τζόγος δεν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά από δυνάμεις ανεξέλεγκτες, αόρατες, άπιαστες

 

Μπαίνεις, λοιπόν, στο ναό, στον κάθε ναό του τζόγου, και χρήσιμο είναι να κόβεις φάτσες. Στο μουλωχτό. Και μακριά από το γήπεδο του τζόγου, στη ζωή σου, στο όποιο νταραβερι σου με ανθρώπους, επιβάλλεται να πορεύεσαι με μάτι γαρίδα. Μη ξεφεύγουμε.

Στο παιχνίδι επάνω βλέπεις την αδυναμία του τζογαδόρου. Τα μείον του. ''Ομοιοπαθής'' ο κύριος, αλλά καμία σχέση με σένα που περνιέσαι σοβαρός, μετριοπαθής, αυτοελεγχόμενος, εγκρατής. Είναι αναγκαίο, επιβάλλεται να κάνεις την κριτική σου στους δίπλα και τους παραδίπλα, είτε παίζουν στο ίδιο τραπέζι με σένα, είτε όχι.

 

Δεν σέβομαι τον τζογαδόρο που δεν είναι από πάνω. Όχι, κύριε. Τον έχω στη ξεφτύλα αν είναι από κάτω - κάτω από τον τζόγο. Έτσι γίνεται αυτοκαταστροφικός. Δεν μου κάνει.

Από τη δουλειά σου κερδίζεις εκατό φράγκα, για παράδειγμα. Δεν θα παίζεις περισσότερα από πενήντα. Και αφού το επάγγελμα σου σε ζει, διαθέτεις τα 40 για πάρτη σου και τη οικογένειά σου,. Όπως στο λέω. Παίζεις λιγότερα και από το περίσσευμα σου κάθε μήνα.

 

Ποτέ δεν ξοδεύουμε για τούτο και για κείνο το 100% των εσόδων μας. Ποτέ. Πολύ περισσότερο για τον τζόγο. Τουλάχιστον ένα 10% από τα στάνταρ έσοδα το κρατάμε στην καβάτζα. Μήπως μας χρειαστεί. Μήπως βρεθούμε στην ανάγκη. Και για να παίζεις, ξεχνάς το όποιο πακέτο έχεις στην άκρη.

Ωραίος ο τζόγος. Προσωπική ''επιτυχία'' να παίζεις και να χάνεις τα λεφτά σου. ''Επιτυχία'' από την άποψη ότι και να χάνεις δεν εκτροχιάζεται η προσωπική σου ζωή. Βγάζεις λεφτά, χάνεις στο κουμάρι, αλλά δεν μένεις ρέστος. Αυτή είναι η δύναμη του τζογαδόρου. Δεν επιτρέπει στον τζόγο και στην... τύχη να τον φέρνει από κάτω.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΟΘΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΤΟ ΒΑΣΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ