ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ... ΠΟΝΑΣ

 
Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Στο λέει. Βλάπτει, μάλιστα, σοβαρά, όχι απλά. Προκαλεί, δηλαδή, κάνει χοντρή ζημιά στην υγεία. Στο λέει. ''Βλάπτει σοβαρά'' σημαίνει ακόμα και πιθανόν ανεπανόρθωτα. Να πάθει το κουσούρι ο άλλος και να το κουβαλάει κάποια χρόνια, μέχρι ίσως να τον στείλει στο θάνατο, πρόωρα, αν το παρακάνει με το τσιγάρο.

Υπ’ όψιν, να βάλουμε στο λογαριασμό, ότι το «Βλάπτει σοβαρά στην υγεία» είναι... μισή προειδοποίηση. Γιατί η σοβαρή βλάβη πέρα από την υγεία αφορά και την τσέπη. Ζημιά λόγω τσιγάρου διότι ο παθών θα αρχίσει να ξοδεύει φράγκα, σε γιατρούς και φάρμακα.

Ποια είναι η κουβέντα; Στο λέει, στο υπενθυμίζει κάθε φορά που ο πιάνεις το πακέτο στα χέρια, ''Το τσιγάρο βλάπτει, σοβαρά...'' , γιατί; Υποχρεωμένη είναι η καπνοβιομηχανία. Για την άλλη ''ασθένεια'', τον τζόγο, μην περιμένεις να στο «πουν» ο μπουκ, το τζογαδόρικο έντυπο και οι διαφημίσεις των στοιχηματικών εταιρειών.

Άλλο λένε στον παίκτη. Πώς θα... κερδίσει.  Το κουμάρι, ο τζόγος γενικώς, δεν είναι... διασκέδαση μόνον. Όπως π.χ. πας στο σινεμά, για καφέ, στο γήπεδο, στο σκυλάδικο. Τζόγος σημαίνει πολλά, αλλά πρώτα απ' όλα είναι και πόλεμος. Με απώλειες.

Μην τα μπερδεύουμε. Άλλο ψάχνω κοχύλια στη θάλασσα, σκουλήκια και αγριολούλουδα στο βουνό. Τη βρίσκω όταν πάω για ψάρεμα, για ορειβασία. Κι άλλο μπαίνω στο χειρουργείο, όπου θα με πετσοκόψουν. Θα μου πάρουν αίμα. Θα ματώσω, αλλά επειδή είμαι υπνωτισμένος δεν θα το πάρω πρέφα. Και στον τζόγο ισχύει αυτό σε κάποιο βαθμό, να ματώνει ο παίκτης και να μην έχει την αίσθηση της χασούρας. Επειδή είμαι εξαρτημένος. Επειδή είμαι άρρωστος, αλκοολικός με το παιχνίδι.

Διαβαστε ακομα:

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΖΑΚΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Ο ΧΑΣΙΚΛΗΣ