ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΣΙΑ

 

Της Οσίας Ξένης σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 24 Ιανουαρίου. Αυτό θα πει θρησκεία, αφιερώνουν μια ημέρα σ' έναν άνθρωπο που κι αυτός είχε αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό. Και η κάθε θρησκεία, βέβαια, το κάθε θρησκευτικό σουπερμάρκετ έχει τους δικούς του όσιους, οσιομάρτυρες, νεομάρτυρες, αποστόλους, ισαποστόλους, άγιους. Έχουν γεμίσει την κάθε μέρα του χρόνου με τη μνήμη των αγίων, και επειδή είναι πολλοί οι  μη φιρμάτοι, και δεν χωράνε όλοι στις 365 μέρες του χρόνου, τους έχουν στριμώξει, να γιορτάζουν και πέντε και δέκα μαζί 

Ποια ήτανε η Ξένη, η χαρακτηρισμένη ως οσία; Σε πιάνω αδιάβαστο αν δεν ξέρεις. Τι σόι χριστιανός είσαι να λες ότι πιστεύεις, να λες “Χρόνια Πολλά” στην ξαδέλφη σου, στην γειτόνισσα την βαπτισμένη με το όνομα Ξένη, χωρίς να γνωρίζεις γιατί αυτή γιορτάζει σήμερα. Μην πεις ότι αυτά είναι λεπτομέρειες. Να μου ξεφύγεις. Επειδή δεν ξέρεις ούτε τα χοντρά, τα βασικά της θρησκείας σου, της... πίστης σου. Εσύ, όμως, ...πιστεύεις, λες ότι πιστεύεις, την τύφλα σου πιστεύεις.

Μια πανέμορφη κοπέλλα από πλούσια οικογένεια ήταν η Ρωσίδα Ξένια Γκρηγκορίεβνα από την Πετρούπολη και απόλυτα ισορροπημένη στο μυαλό - έχει τη σημασία του αυτό. Παντρεύτηκε από έρωτα έναν συνταγματάρχη, ο οποίος ήταν πρωτοψάλτης, στην Αυλή του τσάρου, αξίωμα υψηλό με κοινωνική καταξίωση. Το ζευγάρι τρισευτυχισμένο έκανε κοσμική ζωή, χοροεσπερίδες, κοινωνικές εκδηλώσεις, δεχόταν φίλους στο σπίτι τους. Σ' ένα πάρτυ ο άντρας της Ξένιας, ο Αντρέα Φιοντόροβιτς Πετρώφ με το ποτό στο χέρι, όχι ακριβώς μεθυσμένος, πέφτει ξερός, πεθαίνει. Χήρα στα 26 της η Ξένια αρχίζει να ζει υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Γιατί αυτό; Επειδή ο λατρεμένος της σύζυγος έφυγε από τη ζωή χωρίς ποτέ προηγουμένως να έχει εξομολογηθεί. Άρα, για τις τυχόν αμαρτίες του θα υποφέρει η ψυχή του.

Η Ξένια εξαφανίζεται για 8 χρόνια, κανείς δεν ξέρει που πήγε. Επιστρέφει στην Πετρούπολη, μοιράζει στους φτωχούς την περιουσία της, χαρίζει τα πάντα, τουαλέτες, κοσμήματα, τα πάντα όλα. Κι αυτή ντυμένη αντρικά, με τα ρούχα του συζύγου της λέει ότι πλέον η ίδια πέθανε, όμως όχι ο και ο πεθαμένος Αντρέας. Σαλτάρησε το κορίτσι. Κουνήθηκαν τα καλώδια του  μυαλού της. Κατά την εκκλησία, βέβαια, είδε απλά την αλήθεια της πίστης, γι' αυτό την οσιοποίησαν.

Την έβλεπαν στο δρόμο και την κορόιδευαν την Ξένια που ήταν πια ο Αντρέας. Κυκλοφορούσε με κουρέλια επάνω της, κοιμόταν στο χώμα, γονάτιζε στους δρόμους και προσευχόταν. Λύθηκαν οι βίδες της, αλλά εκείνη ένοιωθε πως έκανε ό,τι έπρεπε για να εξαγνίσει τον Αντρέα. Πέθανε γύρω στα 1841 σε ηλικία 71 χρονών. 

Διαβαστε ακομα:

ΟΠΟΙΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΠΟΡΝΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ... ΚΑΛΑ!