ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΜΕ ΠΡΟΣΚΑ

 
Δεν υπάρχει σήμερα «Καλημέρα» στη Βουλγαρία την ομόδοξη, την επίσης της χριστιανικής ορθοδοξίας. Ειδικά σήμερα ούτε κανείς θα σου πει «Καλησπέρα». Ο χαιρετισμός σε φίλους και γνωστούς, γείτονες και αγνώστους είναι «Πρόσκα». Δηλαδή; Την Καθαρά Δευτέρα και οι γείτονες μας οι Βούλγαροι, σύμφωνα με την παράδοσή τους, θέλουν να την υποδεχθούν με καθαρή ψυχή. Αν όχι αναμάρτητοι, τουλάχιστον συγχωρεμένοι.

«Ντάι μη, πρόσκα...» ακούς από τον καθένα σήμερα όλη την ημέρα στην Βουλγαρία. «Δώσε μου συγχώρεση…». Αν θαρρείς, αγαπητέ, αγαπητή, ότι κάτι κακό σου έκανα εδώ κι ένα χρόνο, συγχώρεσε με... Και να μην αισθάνεται ότι έβλαψε τον διπλανό του, τον συνάδελφό του, τον όποιον, σήμερα αντί για καλημέρα του λέει Ντάι μη, πρόσκα... Σου ζητώ συγγνώμην.

Με την ευκαιρία, μια ιστορία. Καλέσανε τον Ιησού Χριστό να συγχωρέσει κάποια καθάρματα σ’ ένα χωριό. Αυτός, δάσκαλε, ήταν κτήνος, να σκεφθείς ότι μια φορά έβαλε φωτιά και παραλίγο να μας κάψει όλους, ανθρώπους και ζωντανά.

- Συγχωρεμένος, είπε ο Τζήσας Κράιστ.

Αυτός ο δεύτερος, ραβίνε, πηδούσε όλα τα αγοράκια του χωριού, μέχρι που τον τσακώσανε τον ανώμαλο.

- Συγχωρεμένος, είπε ο Ιησούς Χριστός.

''Αυτός ο τρίτος τι κακό έκανε... '' ρώτησε ο Υιός του Θεού, πριν θάψουν τον τρίτο εγκληματία. «Αυτόνα ένα ζευγάρι τον πήρανε από το ορφανοτροφείο και τον υιοθέτησαν, τον μεγάλωσαν στα πούπουλα, τον σπουδάσανε και το ρεμάλι, αφού σκότωσε τους θετούς γονείς του, άρπαξε ό,τι είχαν στην άκρη».

Ο Χριστός γύρισε την πλάτη του και έφυγε.'' Δεν θα τον συγχωρήσεις αυτόν, δάσκαλε;...'' απόρησαν όλοι. Δεν είπε τίποτα ο Ιησούς.

Όποιοι κατάλαβαν. Η αγνωμοσύνη είναι το απόλυτο έγκλημα και δεν συγχωρείται ούτε από τον Θεό.

Διαβαστε ακομα:

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕΘΗΣ Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ...