ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΗΣΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

 
Ο κατά δήλωσιν του ομοφυλόφιλος και οροθετικός Γρηγόρης Βαλλιανάτος χαρακτήρισε δημόσια «ψυχάρα» και «γλυκό φίλο μας» τον 33χρονο, επίσης ομοφυλόφιλο και οροθετικό Ζακ Κωστόπουλο, γεννηθέντα στις ΗΠΑ. Αρχικά ο Ζαχαρίας ή  Ζακ θεωρήθηκε ύποπτος, ότι επιχείρησε να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο στη Πλατεία Ομονοίας. Με την πασίγνωστη τραγική κατάληξη. Να εγκλωβιστεί στο κατάστημα της οδού Γλάδστωνος, να προσπαθεί να την κοπανήσει σπάζοντας τα τζάμια της βιτρίνας με πυροσβεστήρα και να δεχθεί βίαιη σωματική επίθεση και λίγα λεπτά μετά να βρει το θάνατο.

Ο κοσμηματοπώλης και όσοι όρμησαν στον κακοποιό, μάλλον δεν είχαν σκοπό να τον τελειώσουν. Αντί, όμως, να τον κτυπάνε, στην προσπάθεια του να διαφύγει, όφειλαν σα σωστοί πολίτες να τον… διευκολύνουν να το σκάσει;

Δεν ήταν μόνο ο κύριος Βαλλιανάτος με τον καλό του λόγο για τον δραστήριο συνδικαλιστή της κοινότητας των λεσβιών, τραβεστί, ομοφυλοφίλων και αμφιφυλόφιλων. Πολλοί, πάρα πολλοί δεν δίστασαν να κάνουν το ίδιο. Από την άλλη δεν τόλμησε κανείς επώνυμος να καταδικάζει την ενέργεια του 33χρονου ακτιβιστή Κωστόπουλου να μπουκάρει στο κοσμηματοπωλείο.

Μελαγχολικό για την κοινωνία. Να μην καταδικάζεται η κακοποιός ενέργεια. Να προβάλλεται η ευαίσθητή ψυχή του κάθε παράνομου ή κακοποιού. Η στην περίπτωση Ζακ, κατά Βαλλιανάτο, «βασανισμένη, γενναία, γλυκιά, σκληρή ψυχούλα του στην κρίση του κάθε αναμάρτητου…»..

Η Έλενα Ακρίτα έγραψε: ''Σ αγαπάω Ζακ Kostopoylos. Κι αυτό κανένας θάνατος δεν το αλλάζει. Είχα καιρό να κλάψω τόσο πολύ…».

Άλλη δημοσιογράφος, συγγραφέας κι αυτή, Ελένη Φάκου στο όνομα, αποχαιρετώντας τον Ζακ έγραψε: ''Ήταν ένα queer άτομο που δε ντράπηκε ούτε φοβήθηκε για αυτό που ήταν, μιλούσε πάντα ανοιχτά, χαμογελούσε δυνατά, τραγουδούσε και χόρευε υπέροχα και στο στήθος του χτυπούσε μια επαναστατημένη καρδιά.

Ήταν ένα βράδυ κάποιου χειμώνα που μπήκα στις «Κούκλες» , για να παρακολουθήσω το νέο Drag Show της σεζόν. Στην ομάδα, είχε προστεθεί ένα νέο μέλος. Ήταν ο Ζακ. Και ήταν εξαιρετικός πάνω στη σκηνή (φώτο). Είχε κάτι ξεχωριστό, κάτι δικό του. Ο Ζακ Κωστόπουλος ή η Zackie Oh, η alter ego persona του, με κέρδισε με την εμφάνισή του, αλλά αργότερα, όταν τον γνώρισα καλύτερα και με το μυαλό του.

Ήταν έξυπνος, με ωραίο χιούμορ και ο μόνος άνθρωπος που σε όση γραπτή επικοινωνία είχαμε, δεν είχε κάνει ποτέ ούτε ένα ορθογραφικό λάθος. Η ωραιότερη βραδιά που περάσαμε μαζί ήταν όταν έκανε show τη βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου μου στο “Σπίτι της Στρέλλας”. Τον αγκάλιασα, τον φίλησα και τον ευχαρίστησα που ήταν εκεί. Χωρίς εκείνον, δε θα ήταν τόσο όμορφα''.

Το άρθρο αυτό θέλει να δείξει σε όσους δεν τον ήξεραν ποιος ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, που πέθανε, σε έναν πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας. Πίσω άφησε το Σνούπι, το σκυλάκι του και όλους εμάς που τον αγαπούσαμε πολύ''
Ο Ζακ πέθανε το 2018, σα σήμερα 21 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις μνήμης για να καταδικαστεί το φαινόμενο αυτοδικιας.
Διαβαστε ακομα:

ΓΥΜΝΑ ΚΟΡΜΙΑ ΜΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΗΘΙΚΕΣ