«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΡΙΣΚΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

 

Τζόγος ίσον ρίσκο. Ζωή ίσον τζόγος. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς ρίσκο. Λόγια θα μου πεις. Όχι ακριβώς. Λόγια είναι, αλλά αν τα κάνεις αίμα σου, αναπνοή σου, στον ύπνο σου και στο ξύπνιο σου, τότε είσαι Θεός.

Οι αρχαίοι Έλληνες βρήκαν τη λογική. Έμαθαν τους πάντες να σκέπτονται. Ό,τι λέμε. Πρώτοι στη γη αυτές οι κουφάλες οι Έλληνες είπαν τι είναι σωστό, τι χρήσιμο, τι απαραίτητο, τι ωφέλιμο.

Αποδείχθηκε, όμως, ότι το δίποδο δεν είναι σε θέση να ακολουθεί ό,τι τον οδηγεί η λογική. Αυτή είναι η υπέρτατη αδυναμία του.
Μιλάμε για τζόγο. Μιλάμε για ρίσκο. Μιλάμε για τη σχέση της ζωής, της αληθινής, της καθημερινής ζωής μας με το ρίσκο. Πόσο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν οι άνθρωποι είχαν ενστερνιστεί τις αιώνιες αλήθειες.

Να καταλήξω. Αν ρισκάρεις στο τζόγο, στη ζωή, για να κερδίσεις, πολύ καλά κάνεις. Αν, όμως, κύριε πίτουρα, το αποτέλεσμα του ρίσκου είναι η καταστροφή σου, τότε κάνε πίσω. Μη ρισκάρεις. Σου φθάνει και σου περισσεύει το ρίσκο της ζωής. Ακριβώς. Το ρίσκο, το απρόοπτο, ο κίνδυνος μη σε βρει το ένα και το άλλο, στα έχει φυλαγμένα στη γωνία η ζωή.

Ναι, στο ρίσκο του τζόγου, όμως όχι όταν κινδυνεύεις να τελειώσεις από το χάρτη. Επιτόπου την κάνεις γυριστή, αν σου σακατεύει τη ζωή, αν σε πετάει έξω από τις γραμμές του τραίνου.

Διαβάστε ακόμα:

Να ζούμε «ηδονικά» τις ανάγκες, τις αδυναμίες μας