ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΟΥΚ

 

Βλέπεις ένα ζουζούνι να περπατάει άνετα πάνω στο νερό. Πώς γίνεται αυτό; Όπως η μύγα παίρνει έναν ύπνο κολλημένη στο ταβάνι. Εσύ, και καλά κάνεις, δεν ασχολείσαι. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που αγνοούν τα πάντα στη ζωή προκειμένου να ανακαλύψουν την αιτία ενός φαινομένου. Να μη φάνε, να μην κάνουν σεξ, να αδιαφορήσουν εντελώς για το αποτέλεσμα στο ντέρμπυ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ποιος κέρδισε τις εκλογές, αν η Ελλάδα γλύτωσε από τα χρέη και βγήκε από το μνημόνιο. Λέμε.

Σου λέει κάτι το όνομα Χουκ; Ξέχνα τον κάπταιν Χουκ τον πειρατή. Τεράστια φυσιογνωμία ο Ρόμπερτ Χουκ (1635-1703), που πέθανε σα σήμερα, 3 Μαρτίου. Είναι ο πρώτος στην ανθρώπινη Ιστορία που έγινε έμμισθος ερευνητής. Δουλειά σου, κύριε Χουκ, που έχεις την τρέλα των πειραμάτων και των εφευρέσεων, είναι να ανακαλύπτεις οτιδήποτε καινούργιο και θα έχεις αυτό το μηνιάτικο.

Γίνονται σεισμοί. Πού οφείλονται; Τι τους προκαλεί; Την έψαχνε ο Χουκ, αυτός ο πρωτοπόρος γεωλόγος και παλαιοντολόγος. Ουδείς έδινε σημασία στα απολιθώματα, άλλο κόλπο αυτό. Αυτός ψυλλιάστηκε ότι κρύβουν μυστικά, που ίσως εξηγούν τη συμπεριφορά της γης.

Βρήκε το περιστροφικό βαρόμετρο, το ανεμόμετρο, το υγρόμετρο, κατασκεύασε όργανα μετεωρολογίας. Αυτός είπε, κι αυτό ισχύει, ότι το μηδέν στην κλίμακα της θερμομέτρησης να είναι η θερμοκρασία της τήξης του πάγου. Ρε, τα παραθυρόφυλλα που ανεβοκατεβαίνουν δική του πατέντα είναι.

Σκοτώθηκε στις κόντρες με τον νεώτερό του Ισαάκ Νεύτωνα (1642-1727). Θρυλικές οι επιστημονικές διαφωνίες μεταξύ τους. Ο Ροβέρτος Χουκ σχεδίασε τη γνωστή συσκευή που σήμερα τη λέμε Το εκκρεμές του Νεύτωνα. Αυτός ο Χουκ η ο Νεύτων βρήκε και το κατοπτρικό τηλεσκόπιο, παίζεται ακόμα. Αυτός επίσης τελειοποίησε το μικροσκόπιο.

Φτωχαδάκι, από μια κωμόπολη, που την οικογένειά του την συντηρούσε η εκκλησία. Θεωρείται ο κορυφαίος επιστήμονας του 17ου αιώνα. Φιλάσθενος. Στα 13 του βρέθηκε στο Λονδίνο, εκεί άρχισε να παίρνει μαθήματα ζωγραφικής. Στα 22 μπήκε στην Οξφόρδη.

Διαβάστε ακόμα:

Η Τιτούμπα, η ινδιάνα μάγισσα