ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΡΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ

 

Για ένα καρβέλι ψωμί χώσανε στη φυλακή τον φουκαρά Γιάννη Αγιάνη. Τι αξία έχει μια φραντζόλα; Δεν είναι τυχαίο που βάζει τον ήρωα του, τον Αγιάνη στους Άθλιους να κλέβει λίγο ψωμί, ο γίγαντας της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Ούτε ένα λάπτοπ άρπαξε ο φουκαράς, ούτε ένα κινητό τηλέφωνο. Δος ημίν σήμερον τον άρτον τον επιούσιον…, αυτό προσεύχεσαι στον μεγαλοδύναμο. Δεν λες του παπού Δος μου
μια μπριτζόλα, έναν κόκορα κρασάτο.

Ούτε είναι τυχαίο που στο Βατικανό τρομοκρατήθηκαν οι άγιοι πατέρες με τους «Άθλιους» του Βίκτωρος Ουγκώ και, τελικά, ο Πάπας απαγόρευσε στους πιστούς να διαβάζουν το βιβλίο του Γάλλου ποιητή.

Πρώτα το ψωμί. Συμβολίζει το πιο ταπεινό, αλλά και το πιο βασικό αγαθό που πρώτα απ’ όλα οφείλεις να εξασφαλίζεις και να είσαι ευχαριστημένος. Πρώτα αυτό, τον άρτον τον επιούσιον, και μετά τα άλλα, τα περιττά, τα πλούσια, τα πολυτελή.

Πρώτα το ψωμί, μετά η σαλάτα σήζαρ, το γλυκό, το παγωτό. Το Νο1 μότο της αιωνιότητας για τον εβραϊσμό είναι η Επιβίωση. Πρώτα πώς θα τη βγάλουμε και μετά θα τοποθετήσουμε στόχους υψηλώτερους, θα κυνηγήσουμε μεγαλύτερα κέρδη, τους μεζέδες και τις άλλες νοστιμιές.

Ο άνθρωπος που ταυτίστηκε μ' ένα έθνος. Ο Βίκτωρ Ουγκώ. Συγγραφέας, δραματουργός, όχι αυτοκράτωρ, βασιληάς, κυβερνήτης, πολιτικός, στρατηγός, αρχιεπίσκοπος. Όταν πέθανε, σα σήμερα, στις 22 Μαϊου, το 1885, κηρύχθηκε εθνικό πένθος. Δύο εκατομμύρια Γάλλοι δήλωσαν το παρών στην κηδεία του. Κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου τιμητική φρουρά παρίστατο στον νεκρό.

Ένα θηρίο της πένας. Κολοσσοί του πνεύματος αναγνώρισαν αμέσως το ταλέντο του, και υποκλίνονταν στον Βίκτωρα Ουγκώ, με την έντονη προσωπική ζωή, πλούσια σε επεισόδια.
Να σταθούμε σε κάποια που πιθανόν να τον επηρέασαν αποφασιστικά.

Γιος στρατηγού και μάνας αριστοκράτισσας, γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1802, βρέθηκε σε ιησουίτικο κολέγιο ο Victor Marie Vicomte Hugo και από συντηρητικός και
βασιλόφρων εξελίχθηκε σε δημοκράτη και αθεϊστή.

Παντρεύτηκε μία αταίριαστη σ' αυτόν γυναίκα, με την οποία, χωρίς να το γνωρίζει ο Βίκτωρ, ήταν ερωτευμένος ο μικρός του αδελφός. Ο πιτσιρικάς σαλτάρησε με το γάμο του Βίκτωρα και πέθανε τρελλός. Ο δε ποιητής βρήκε την γυναίκα της ζωής του σε μια ηθοποιό.

Φιλέλλην μέγας ο Ουγκώ. Φαίνεται και στα βιβλία του. Ξεκίνησε να γράφει τους “Άθλιους” το 1828, από τα 26 του, και τους ολοκλήρωσε το 1862! Η “Παναγία των Παρισίων” εκδόθηκε το 1931. Αθάνατα έργα.

Διαβάστε ακόμα:

Μαθητής του Μακιαβέλι ο αρχικουρσάρος Κατσαντώνης