Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΤΖΩΝ ΚΑΙ ΠΩΛ

 

Από μόνο του το ερώτημα είναι σεισμός. Και επειδή δεν θα υπάρξει ποτέ απάντηση στους αιώνες, γι' αυτό θα επικυριαρχεί στη ζωή μας, κυρίες και κύριοι, η αδιαφιλονίκητη βασιλεία του Άγνωστου. Φοβερό. Να μην έχεις απαντήσεις. Να βάζεις ερωτήματα κι αυτά να κυκλοφορούν στα σύμπαντα χωρίς την απάντησή τους.

Σα σήμερα, 6 Ιουλίου, το 1957, ο 17χρονος John Lennon συναντήθηκε με τον 15χρονο Paul McCartney. Να, το ερώτημα! Θα είχε γεννηθεί το φαινόμενο Beatles, η θεία μουσική της θρυλικής μπάντας, αν αυτοί οι δύο δεν είχαν βρεθεί;

Ο Τζων, ένας αλητάκος, ηγετικός από την πρώτη μέρα που πήγε σχολείο, στο δημοτικό, μέχρι που έγινε αρχηγός σε συμμορία ανηλίκων, του άρεσε να γράφει και να εικονογραφεί. Στα 16 του άκουσε τον Elvis Presley να τραγουδάει το Heartbreak Hotel και κατάλαβε ποιό είναι το γραφτό του. Θα γινόταν τραγουδιστής, μουσικός.

Ο αρχηγός των Beatles έφτιαξε το πρώτο συγκρότημα, τους Quarry Men και σε μια συναυλία στην γειτονιά του, τους τράκαρε ο Πωλ, άλλος γεννημένος μουσικός με την Εντολή του χρυσοδόξαρου Απόλλωνος. Ο Τζων έπαθε την πλάκα του όταν άκουσε να παίζει κιθάρα ο Πωλ, ο οποίος μάλιστα ήξερε και πως να την κουρδίζει.

Οι δυο τους, ο αγγελικός Τζων και ο, μέχρι θάνατο ανταγωνιστικός με τον αρχηγό, Πωλ έφτιαξαν ένα δίδυμο, το συγκρότημα The Nurk Twins. Για να ξαναφτιαχτούν οι Quarry Men ο Πωλ έφερε έναν άλλον κιθαρίστα, τον μικρότερό του κατά ένα χρόνο, Τζωρτζ Χάρισον.

Το πρώτο όνομα των Beatles ήταν Silver Beetles. Δεν υπάρχει στα αγγλικά η λέξη Beatle. Η λέξη είναι Beetle, που σήμαινε σκαθάρι, όπως μυτερός βράχος, φρύδι που εξέχει. Και τι έγινε! Το Beetles το έκαναν Beatles.

Διαβάστε ακόμα:

Ο μυστικιστής ποιητής της ροκ