Ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΡΟΚ

 

Ήταν δύσκολο να μην κερδίσει θαυμαστές, πιστούς και φανατικούς με τον τρόπο που τραγουδούσε επάνω στη σκηνή, αλλά και με τα τραγούδια του ο οργασμικός μικρός θεός του θρυλικού συγκροτήματος The Doors. Ο James Douglas Morrison, όπως γράφεται το πλήρες όνομά του στην ταφόπλακα του κοιμητηρίου, στο Παρίσι, με την επιγραφή στα ελληνικά, και κεφαλαία γράμματα ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ. Απλοϊκή προσέγγιση στο θάνατό του είναι πει κανείς ότι στα 27 του χρόνια τον τελείωσαν οι καταχρήσεις και τα ναρκωτικά.
«Κατά τον δαίμονα εαυτού». Αυτός, ο δικός του δαίμονας όρισε τη ζωή του. Και τον έσπρωχνε σ' ό,τι περίεργο και παράξενο να γνωρίσει, να βιώσει. Ποιο, άλλωστε, νόημα έχει η ζωή, κατά τον ποιητή και μουσικό Τζιμ Μόρισον, αν δεν αφεθεί ολοκληρωτικά σ' αυτά που έγραψε π.χ. ο Ρεμπώ και ο Νίτσε και οι Έλληνες φιλόσοφοι, η μεγάλη του αδυναμία.

Γέννήθηκε στις 8 Δεκεμβίου το 1943.

Ήταν 6 χρονών, λέει ο ίδιος, όταν με τους γονείς του και τους παπούδες του «συναντήθηκε» μ' ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην εθνική οδό της Φλόριντα. Νεκροί στο δρόμο και ινδιάνοι, και ο Τζιμ ένοιωσε τις ινδιάνικες ψυχές να τρέχουν σαν τρελές και τελικά να μπαίνουν μέσα του, να τις απορροφά. Οι γονείς του, με τους οποίους όταν έγινε σταρ της ροκ δεν είχε καμία επαφή, είπαν ότι ποτέ δεν συνέβη τέτοιο πολύνεκρο δυστύχημα στην εθνική οδό.

Οι στίχοι από το εμβληματικό του κομμάτι The End.

This is the end,
My only friend, the end
It hurts to set you free
But you'll never follow me

The end of laughter and soft lies
The end of nights we tried to die
This is the end.

Η Πάμελα ήταν γυναίκα της ζωής του, ήταν μαζί την τελευταία του νύχτα στο Παρίσι, εκείνη τον βρήκε νεκρό στη μπανιέρα ξημέρωμα 3 Ιουλίου, σα σήμερα το 1971. Η Πάμελα φτιαχνόταν μόνον με ηρωίνη, ο Τζιμ, που για πλάκα είχε τα δυο μπουκάλια ουίσκυ την ημέρα, την έβρισκε με κοκαϊνη. Ακόμα και σήμερα παίζει το μυστήριο γύρω από τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου του. Ατελείωτες οι φήμες, μάλιστα όταν στο πητς φυτίλι και χωρίς νεκροψία τον μπουζουριάσανε σε κατάκλειστο φέρετρο.

Ο Τζιμ Μόρισον, κορμί σεξουαλικό και πρόσωπο ερωτικό, αγγελικό, πήγαινε με πολλές γυναίκες, κυρίως θαυμάστριές του και τραγουδίστριες τις ημέρες που ήταν πλακωμένος με την Πάμελα. Περίπου 20 κορίτσια δήλωσαν ότι γέννησαν παιδί του. Στην πινακοθήκη των μεγάλων της ροκ είναι ακλόνητη η θέση του χαρισματικού Αμερικάνου αρχηγού των Doors.

Διαβάστε ακόμα:

Σκληρός πρωταθλητισμός 30 χρόνια