ΔΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΤΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ

 

Κάτι που χαρακτηρίζει τον έξυπνο άνθρωπο είναι να υποφέρει υπομονετικά τις αδυναμίες των γύρω του. Τις μαλακίες των άλλων, θα έλεγε ο αποδυτηριάκιας. Είπα τη λέξη «μαλακίες». Ο Λέων Τολστόι ακόμα κι αν ήταν σύγχρονος δεν θα μπορούσε να μιλάει πεζοδρομιάκια, όπως ο αλανιάρης αποδυτηριάκιας.

Τον βλέπεις τον πολύ μεγάλο Ρώσο συγγραφέα και θαρρείς ότι αυτή η φάτσα είναι συνέχεια του Θεού. Βλοσυρή, αυστηρή, αγριοκαλογερίστικη. Με τη μορφή του Τολστόι φοβάται τον Μεγαλοδύναμο και το παπαδαριό, εκείνοι οι ιερείς που κάνουν δικό τους παιχνίδι.

Δεν το γράφω τυχαία αυτό. Ο Λέοντας δεν γεννήθηκε για να μας πει τι σημαίνει έξυπνος άνθρωπος, δηλαδή θέλει δεν θέλει είναι υποχρεωμένος να περιτριγυρίζεται από μαλάκες. Βυθίστηκε στη θρησκεία, στον χριστιανισμό, άσχετο αυτό. Δηλαδή; Να πει και ο αποδυτηριάκιας τη δική του αλήθεια.

Ο θρήσκος άνθρωπος είναι υπεράνω δόγματος, χριστιανικού, εβραϊκού, βουδιστικού, ισλαμικού. Ο θρήσκος που ψάχνει τη σωτηρία της ψυχής του και για να βρει τι είναι εκείνο που τον μαλάκα τον άνθρωπο τον κάνει να αμαρτάνει, μπορεί να το ανακαλύψει σε κάθε θρησκεία.

Πέρα απ’ αυτό. Καθόλου άσχετο ότι ο αναζητών τον Θεό Λέων Τολστόι δεν τα πήγαινε καλά με τους παπάδες, ούτε αυτοί με τον ενάρετο και θρησκόληπτο συγγραφέα, που γεννήθηκε το 1828, στην μεγάλη Ρωσία. Στην απέραντη Ρωσία και πέθανε το 1910, σα σήμερα στις 20 Νοεμβρίου.

Έχει κι αυτό την αιτία του. Άλλο να γεννηθείς σε μια πόλη αστική, μπετονιέρα και χλιδάτη και η μόνη φύση που αντικρύζεις είναι ο ήλιος στον ουρανό, κι άλλο όταν η δύναμη του ματιού σου απλώνεται σε στέπες, σε γυμνά ατέλειωτα τοπία.

Έγραψε το «Πόλεμος και Ειρήνη». Όχι μόνον. Έγραψε πολλά. Είναι κλασικός. Διαχρονικός. Αθάνατος. Είχε πει: «Δεν υπάρχει παιδεία χωρίς ελληνομάθεια». Μαλάκες, αυτά πρέπει να τα ξέρετε. Γιατί; Να παίρνετε δύναμη, να νοιώθετε περιούσιοι, όχι μίζεροι, όχι λυγούρια, όχι λεχρίτες.

Διαβάστε ακόμα:

Γεννήθηκε όπως οι βροχές και οι άνεμοι