ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

 

Απαγορεύεται η κριτική, έστω η φτηνή, η εύκολη κριτική, σε θηριώδη, σε τερατώδη άτομα όπως ένα απ' αυτά είναι ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι. Είναι αυτός που είναι. Και έγραψε έργα μνημειώδη, κλασικά, που φωτογραφίζουν μια εποχή ενός συγκεκριμένου τόπου. Την τσαρική Ρωσία.

Δεν αναφέρομαι μόνον στα μυθιστορήματα και τα θεατρικά έργα του. Λέω και για τον άνθρωπο. Θα ήταν η έκπληξη της αιωνιότητας ο Τολστόι να έμοιαζε με κάποιον συνηθισμένο ανθρωπάκο. Η γυναίκα του ήταν κατηγορηματική. Πρόκειται για ανώμαλο! Την κοπανάει στο δάσος και περιμένει να περάσει καμια πιτσιρίκα.

Ο ίδιος ο Τολστόι, που γεννήθηκε το 1828, και πέθανε σα σήμερα 20 Νοεμβρίου, το 1910, έλεγε ότι είναι κακό να κοιμάται ο άνδρας με γυναίκα. Ήταν εραστής αδίστακτος, χωρίς φραγμούς. Με την Μαρία, που την γνώρισε 17χρονη, εκείνος στα 34, έκανε 9 παιδιά, ίσως 14, πάντως τα άλλα, τα νόθα είναι άγνωστος ο αριθμός τους.

Άτομο κατ' εξοχήν ηθικό. Αναζητούσε την αρετή, τον ενάρετο βίο. Από πλούσια οικογένεια το 'ριξε από ενωρίς στις ασωτείες, όλα μέσα, γυναίκες, γλέντια, χαρτοπαιξίες. Ήθελε να ξεφύγει, όμως. Γι' αυτό πήγε εθελοντής στο στρατό, στο μέτωπο της Κριμαίας, αξιωματικός του πυροβολικού. Μίσησε τον πόλεμο. Απελευθερώνει τους μουζίκους, τους δουλοεργάτες της οικογένειάς του κι αυτοί του λένε, “Άσε, καλά είμαστε κι έτσι”.

Έφυγε στην Ευρώπη, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία. Δεν ταίριαζε στη ρωσική ψυχή του ο δυτικός τρόπος ζωής. Αναζήτησε το νόημα του χριστιανισμού. Ποιος είναι ο Ιησούς, ο Θεός. Έχεις να κάνεις με τεράστιο πράμα, με τον Τολστόι. Γι' αυτό, σου λέω, Αυτούς δεν τους κρίνεις. Εκτός κι αν είσαι της ξεφτύλας, όπως η Εκκλησία που τον αφόρισε.

Είπαμε. Είσαι της πλάκας αν κρίνεις τον ωκεανό και τον ουρανό, τους ανέμους και τις βροχές, να θέλεις να εμποδίσεις τους σεισμούς και τους χειμώνες. Ένα τέτοιο πράμα είναι ο Λέων Τολστόι. Θα του ζητήσεις το λόγο γιατί δεν είναι όπως εσύ τον γουστάρεις; Πάρε δρόμο, ρε. Έγραψε “Πόλεμος και Ειρήνη” και “Άννα Καρένινα” και “Ανάσταση”. Κι ένα σωρό άλλα. Είπαμε. Δεν είπαμε; Αυτός είναι. Έτσι τα έγραψε. Χάρισμα στις χιονισμένες στέπες της ρωσικής γης.

Διαβάστε ακόμα:

Η θρυλική ιστορία του σεξομανή μητροπολίτη