Ο ΛΟΥΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΠΑΤΕΡΑ GAY

 

«Ο κόκκινος αριστοκράτης», έτσι τον αποκαλούσαν. Επειδή είχε ασπασθεί την μαρξιστική ιδεολογία ένας κόμης. Επικίνδυνοι άνθρωποι οι αριστοκράτες των τίτλων, κόμητες και δούκες, αλλά και οι αριστοκράτες του πνεύματος και της ελευθερίας. Μπουκάρουν τα ρώσικα και κομουνιστικά τανκ το 1956 στην κομουνιστική Βουδαπέστη και ο αριστοκρατικής καταγωγής ιδεολόγος κομουνιστής καταδικάζει τη στρατιωτική και πολιτική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης. Τι να τους κάνεις τέτοιους κομουνιστές που αγνοούν σκοπιμότητες και ομιλούν για... ιδανικά; Μακρυά.

Ο Luchino Visconti di Mondrone εκτός από ανένταχτος αριστερός ήταν και αδερφάρα του κερατά. Ένας σοβαρός και άγριος ομοφυλόφιλος, όταν πια ξεπέρασε το σοκ της αποκάλυψης ότι ήταν ξεφωνημένος gay και ο πατέρας του, ο οποίος είχε κάνει 7 παιδιά!

Κομουνιστής, μυήθηκε στον μαρξισμό σε μια ηλικία που δεν είχε τι να κάνει, καθυστερημένος όπως και στην ομοφυλοφιλία του, τελικά έγινε κινηματογραφιστής. Σκηνοθέτης, ο πρώτος σημαντικός του περίφημου ιταλικού νεορεαλισμού. Στην Ελλάδα τον ψιλοείδαμε σα “δικό μας” με την ταινία του “Ο Ρόκο και τα αδέλφια του”, όπου πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού και ο Σπύρος Φωκάς, με Αλαίν Ντελόν, Ανί Ζυραντώ.

Ο Λουκίνο Βισκόντι, που γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου το 1906 και πέθανε το 1976, σα σήμερα 17 Μαρτίου, ήρθε σε επαφή με την τέχνη πρώτα μέσω της όπερας. Από πιτσιρίκι με την μητέρα του παρακολουθούσε παραστάσεις στην Σκάλα του Μιλάνου, της ιδιαίτερης πατρίδας του. Σκηνοθέτησε πολύ όπερα, όπως και θέατρο. Στο σινεμά πέρα από την αμφισβητούμενη ποιότητα τους έκανε ταινίες που συζητήθηκαν και ακόμα αποτελούν σημεία αναφοράς. Γατόπαρδος. Η γη τρέμει. Θάνατος στην Βενετία. Το λυκόφως των Θεών. Λευκές νύχτες κ.α.

Διαβάστε ακόμα:

Πειραματισμοί ομοφυλοφιλικού σεξ